skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ostrożnie przygotuj wszystkie niezbędne składniki i nie ma ich tu zbyt wiele. Zagotuj wodę do solanki i wstaw do lodówki.
Krok 2:
Pokrój mięso na bardzo cienkie kostki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 4:
Drobno zmiel kolendrę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do kotła i zrzuć mięso. Gdy mięso zacznie się rumienić. W dwóch seriach zrzuć cebulę, regularnie mieszając. Nie rozgotuj zbyt mocno.
Krok 6:
Gdy cebula zacznie się różowo, zalej wszystko niewielką ilością wrzącej wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie ugotowane na małym ogniu.
Krok 7:
Pod koniec gotowania powinno być bardzo mało wody.
Krok 8:
Podczas gotowania mięsa ugotuj makaron ryżowy-słomkę. Włóż makaron do wrzącej osolonej wody. Stopniowo się uspokoi. Dobrze wymieszaj i gotuj do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu, aby makaron się nie sklejał. Makaron powinien pozostać długi. Na koniec wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 9:
W przypadku solanki przygotuj następujące składniki. Sezam, lekko usmażyć na suchej patelni i zmielić w moździerzu.
Krok 10:
Opłucz i osusz kolendrę. Drobno posiekaj nożem.
Krok 11:
Weź rondel, wlej całą schłodzoną wodę. Sól do smaku, dodaj łyżkę cukru, sos sojowy, kwas octowy, czarną i czerwoną paprykę do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj ponownie i zdecyduj o zawartości pieprzu i soli.
Krok 12:
Wygodnie jest gotować solankę bezpośrednio w słoiku z wodą. Dodaj sezam i kolendrę do pikantnej solanki, zamknij pokrywkę i włóż z powrotem do lodówki.
Krok 13:
Ze składników dodatków do warzyw, na samym początku musisz posiekać białą kapustę w małych słomkach, lekko posolić, zmiażdżyć ręką i wstawić do lodówki.
Krok 14:
Pokrój ogórki na małe półpierścienie, Posol i wyślij do lodówki.
Krok 15:
Potrząśnij widelcem jaja kurze, usmaż na patelni w cienkie naleśniki i pokrój w paski. Włóż to samo do lodówki.
Krok 16:
Pokrój pomidory na małe kawałki lub kliny. A także włóż do lodówki.
Krok 17:
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, dopraw końcowe danie. Nie wkładaj dużo makaronu do głębokiej miski (uzbecka duża kasa). W kręgu ułóż po trochu wszystkie przygotowane warzywa, jajka i mięso. Wlać solankę i podawać.
Krok 18:
Danie jest zaskakująco aromatyczne, pikantne w smaku. W Azji Środkowej w upalne lato świetnie sprawdza się nawet na świątecznym stole. Jedzą go, obracając go na widelcu, a solankę łyżką. Smacznego!
w tym przepisie bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki potrawy były stale chłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal / 100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g