Kuksi z wołowiną po koreańsku

bardzo aromatyczna zimna zupa o pikantnym smaku. Pysznie pyszna zimna zupa. W Azji Środkowej w upalne lato doskonale zastępuje rosyjską okroshkę. Odżywczy, sprzyja apetytowi. Można go przypisać egzotycznym potrawom.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 58 % 7 g
54 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ostrożnie przygotuj wszystkie niezbędne składniki i nie ma ich tu zbyt wiele. Zagotuj wodę do solanki i wstaw do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na bardzo cienkie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno zmiel kolendrę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny do kotła i zrzuć mięso. Gdy mięso zacznie się rumienić. W dwóch seriach zrzuć cebulę, regularnie mieszając. Nie rozgotuj zbyt mocno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula zacznie się różowo, zalej wszystko niewielką ilością wrzącej wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie ugotowane na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania powinno być bardzo mało wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania mięsa ugotuj makaron ryżowy-słomkę. Włóż makaron do wrzącej osolonej wody. Stopniowo się uspokoi. Dobrze wymieszaj i gotuj do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu, aby makaron się nie sklejał. Makaron powinien pozostać długi. Na koniec wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku solanki przygotuj następujące składniki. Sezam, lekko usmażyć na suchej patelni i zmielić w moździerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz i osusz kolendrę. Drobno posiekaj nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź rondel, wlej całą schłodzoną wodę. Sól do smaku, dodaj łyżkę cukru, sos sojowy, kwas octowy, czarną i czerwoną paprykę do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj ponownie i zdecyduj o zawartości pieprzu i soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wygodnie jest gotować solankę bezpośrednio w słoiku z wodą. Dodaj sezam i kolendrę do pikantnej solanki, zamknij pokrywkę i włóż z powrotem do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ze składników dodatków do warzyw, na samym początku musisz posiekać białą kapustę w małych słomkach, lekko posolić, zmiażdżyć ręką i wstawić do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój ogórki na małe półpierścienie, Posol i wyślij do lodówki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Potrząśnij widelcem jaja kurze, usmaż na patelni w cienkie naleśniki i pokrój w paski. Włóż to samo do lodówki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój pomidory na małe kawałki lub kliny. A także włóż do lodówki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy wszystkie składniki będą gotowe, dopraw końcowe danie. Nie wkładaj dużo makaronu do głębokiej miski (uzbecka duża kasa). W kręgu ułóż po trochu wszystkie przygotowane warzywa, jajka i mięso. Wlać solankę i podawać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Danie jest zaskakująco aromatyczne, pikantne w smaku. W Azji Środkowej w upalne lato świetnie sprawdza się nawet na świątecznym stole. Jedzą go, obracając go na widelcu, a solankę łyżką. Smacznego!

w tym przepisie bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki potrawy były stale chłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy