Jak zrobić suszoną kapustę morską

Przygotuj pikantną sałatkę z dodatkiem jodu! Niewiele osób wie, jak pysznie ugotować suszoną kapustę morską. I na próżno, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także bardzo przydatny. Pod względem zawartości jodu kapusta morska nie może się równać z żadnym produktem! GODNY UWAGI jest fakt, że żadna obróbka cieplna nie wpływa na tę zawartość. Suszona kapusta jest tak samo zdrowa jak każda inna forma. Ta sałatka ma apetyczny wygląd i pikantny smak, co bez wątpienia skłania wybór dania na jego korzyść. Możesz podawać zarówno na świątecznym stole, jak iw dni powszednie.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 53 % 17 g
176 kcal
IG: 44 / 56 / 0

Metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Wlej wodę do małego rondla, sól, Wyślij do ognia. Włóż brązowy ryż do wrzącej wody, wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką, gotuj przez około 40 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Gotowy ryż pozostawiamy pod zamkniętą pokrywką.

2. Włóż suche glony do miski, zalej ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut. Glony powinny być nasycone wodą. Spuść pozostałą wodę.

3. Teraz czas przygotować stację benzynową. Wlej sezam i oliwę z oliwek, sos sojowy, ocet ryżowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny do miski. Do powstałej mieszanki należy dodać słodzik: może to być syrop klonowy, możesz mieć płynny miód. Mały kawałek imbiru jest czyszczony, wcierany w drobną tarkę. Robimy to samo z czosnkiem: obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj kleik czosnkowo-imbirowy do dressingu, sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

4. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy skrzynkę nasienną i łodygę. Pokrój paprykę w paski. Moja zielona cebula, posiekana, ale nie drobno, cięcie można wykonać ukośnie. Przygotowane składniki układamy w głębokiej salaterce: ryż, wodorosty, pieprz i cebulę.

5. Doprawiamy składniki przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, ale drugiego dnia będzie też pyszna. Na stole można podawać we wspólnej salaterce lub w porcjach. Na świątecznym stole pięknie będzie wyglądać na podłożu z liścia sałaty.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Brązowy ryż - 331   kcal/100g
  • Kapusta morska suszona - 476   kcal/100g

Podobne przepisy