skład / składniki
Metoda gotowania
1. Wlej wodę do małego rondla, sól, Wyślij do ognia. Włóż brązowy ryż do wrzącej wody, wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką, gotuj przez około 40 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Gotowy ryż pozostawiamy pod zamkniętą pokrywką.
2. Włóż suche glony do miski, zalej ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut. Glony powinny być nasycone wodą. Spuść pozostałą wodę.
3. Teraz czas przygotować stację benzynową. Wlej sezam i oliwę z oliwek, sos sojowy, ocet ryżowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny do miski. Do powstałej mieszanki należy dodać słodzik: może to być syrop klonowy, możesz mieć płynny miód. Mały kawałek imbiru jest czyszczony, wcierany w drobną tarkę. Robimy to samo z czosnkiem: obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj kleik czosnkowo-imbirowy do dressingu, sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
4. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy skrzynkę nasienną i łodygę. Pokrój paprykę w paski. Moja zielona cebula, posiekana, ale nie drobno, cięcie można wykonać ukośnie. Przygotowane składniki układamy w głębokiej salaterce: ryż, wodorosty, pieprz i cebulę.
5. Doprawiamy składniki przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, ale drugiego dnia będzie też pyszna. Na stole można podawać we wspólnej salaterce lub w porcjach. Na świątecznym stole pięknie będzie wyglądać na podłożu z liścia sałaty.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Brązowy ryż - 331 kcal/100g
- Kapusta morska suszona - 476 kcal/100g