skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wziąłem tłustą śmietanę) jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w gotowym produkcie, weź mniej gęstą śmietanę.
Krok 2:
Wlej mleko i śmietanę do rondla. Podpalamy.
Krok 3:
Dodaj sól.
Krok 4:
Wszystko wymieszaj i podgrzej naszą mieszaninę. Doprowadzić prawie do wrzenia, ale nie gotować. Jeśli jest termometr, temperatura wynosi 95 stopni. Wymieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
Krok 5:
Gdy mieszanina mleka zostanie podgrzana do pożądanej temperatury, wlej sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj rondel pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.
Krok 7:
Następnie rozłóż sito kilkoma warstwami gazy.
Krok 8:
Wylewamy półfabrykat serowy, owijamy brzegi gazy i zostawiamy tak długo, aby serwatka odpadła.
Krok 9:
Skończyło się na 400 gramach pięknego sera ricotta! Jest bardzo delikatny, kremowy, aromatyczny. Można go jeść samodzielnie lub stosować do przygotowywania przekąsek i deserów. A z serwatki można zrobić naleśniki, naleśniki, chleb, bułki. Na naszej stronie mamy wiele przepisów!
Krok 10:
Gotuj dla zdrowia! Smacznego!
gotowanie takiego sera w domu jest dziecinnie proste, a rezultatem jest wspaniały przysmak)) tak mówi mój syn) nalewa go sosem karmelowym i je z herbatą)) jest bardzo smaczny, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g