ser ricotta z mleka i śmietany

pyszny, delikatny ser ricotta sam gotujemy w domu! Jeśli dodasz do przepisu mniej ciężką śmietanę, ser ricotta nie będzie tak kaloryczny, ale nie wpłynie to na jego smak! Nie wylewaj powstałej surowicy. Użyj go do robienia chleba, bułek , bułek - po prostu zastąp wodę serwatką w przepisie, ciasto będzie jeszcze smaczniejsze! Gotuj dla zdrowia!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wziąłem tłustą śmietanę) jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w gotowym produkcie, weź mniej gęstą śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko i śmietanę do rondla. Podpalamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj i podgrzej naszą mieszaninę. Doprowadzić prawie do wrzenia, ale nie gotować. Jeśli jest termometr, temperatura wynosi 95 stopni. Wymieszaj, aby mleko się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina mleka zostanie podgrzana do pożądanej temperatury, wlej sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj rondel pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż sito kilkoma warstwami gazy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wylewamy półfabrykat serowy, owijamy brzegi gazy i zostawiamy tak długo, aby serwatka odpadła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skończyło się na 400 gramach pięknego sera ricotta! Jest bardzo delikatny, kremowy, aromatyczny. Można go jeść samodzielnie lub stosować do przygotowywania przekąsek i deserów. A z serwatki można zrobić naleśniki, naleśniki, chleb, bułki. Na naszej stronie mamy wiele przepisów!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj dla zdrowia! Smacznego!

gotowanie takiego sera w domu jest dziecinnie proste, a rezultatem jest wspaniały przysmak)) tak mówi mój syn) nalewa go sosem karmelowym i je z herbatą)) jest bardzo smaczny, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy