okroshka z woblą

czy zwykła okroshka już nie inspiruje? Przygotuj rybę! Okroshka z woblą z pewnością zaskoczy bliskich, jeśli jeszcze tego nie próbowali. Ale smak jest tak zrównoważony, że powinien spodobać się miłośnikom zimnych zup. W upalny letni dzień to danie będzie prawdziwym zbawieniem. Nawiasem mówiąc, ryby dla niego można wziąć nie tylko świeże, ale także słone lub na przykład wędzone. W takim przypadku nie jest konieczne wstępne gotowanie i lepiej jest dodać minimalną ilość soli podczas gotowania, aby w końcu okroshka nie była solona.
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 8 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 9 % 1 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Połóż rybę na patelni o odpowiedniej wielkości ,wlej wodę (potrzebujesz tylko tyle wody, aby całkowicie przykryła rybę, ale nie więcej). Dodaj do garnka liść laurowy i groszek czarnego pieprzu, sól do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i umieść na średnim ogniu, zagotuj zawartość. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj rybę do miękkości (10 minut). Gotową rybę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia bez wyjmowania jej z patelni.

2. Gdy ryba ostygnie, przygotuj pozostałe składniki:

- usuwamy kiszoną kapustę z solanki i kroimy na małe kawałki (jeśli kapusta jest zakwaszona wraz z startą marchewką jak moja-nie jest straszne, nie zepsuje smaku, ale doda jasnych kolorów do gotowego dania ) ,

- oczyść ugotowane jajko, oddziel białko od żółtka (kroimy białko w średniej wielkości kostkę tej samej wielkości i odkładamy żółtko na bok),

- moja rzodkiewka, odetnij nadmiar z obu stron, pokrój w taką samą kostkę, jak pokrojone białko,

- myjemy cebulę, suszymy ręcznikiem, drobno siekamy, odkładamy dwie trzecie do miski, wlewamy sól, po czym zgniatamy cebulę drewnianym tłuczkiem.

3. Włóż żółtko do osobnego pojemnika, dodaj do niego musztardę, trochę soli, cukier (jeśli kwas chlebowy jest słodki, nie można dodać cukru). Wszystko dokładnie pocieramy, a następnie hodujemy kwas chlebowy.

4. Schłodzoną rybę wyjmujemy z bulionu, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na średniej wielkości kawałki. Zasadniczo kawałki mogą być dowolne - zarówno małe, jak i duże. Tutaj lepiej skupić się na swoim guście.

5. W porcjowanych talerzach kładziemy cebulę rozgniecioną solą, układamy na niej jajka, a następnie posiekaną kapustę i rzodkiewkę, ryby. Wszystkie składniki równomiernie rozprowadzamy na dwie porcje.

6. Wlej mieszaninę kwasu chlebowego z żółtkiem i musztardą do talerzy, dopraw gotową okroshkę kwaśną śmietaną, posyp pozostałą zieloną cebulą na wierzchu i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g

Podobne przepisy