Zupa jarzynowa z cukinią i serem topionym

świetne połączenie warzyw i topionego sera śmietankowego. Tę zupę najlepiej przygotować z młodych warzyw. Więc smak będzie bardziej miękki. Jeśli cukinia jest stara i duża, lepiej usunąć nasiona, pozostawiając tylko miąższ.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Obierz warzywa. Usuń nasiona z papryki. Cukinię, ziemniaki i paprykę pokroić w średnią kostkę. Pokrój marchewki na pół koła.

2. Smaż marchewki na maśle przez około 5 minut.

3. Dodaj resztę warzyw na patelnię, gotuj wszystko razem przez około 7 minut.

4. Doprowadzić wodę do wrzenia, ułożyć smażone warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, 5 minut.

5. Dodaj ser topiony. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

6. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do zupy. Sól, pieprz. Gotuj 5 minut do miękkości.

7. Dodaj posiekany koperek i zdejmij patelnię z ognia.

8. Pozostaw zupę pod przykryciem na około 10 minut i wlej do talerzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal / 100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy