galaretka na kościach

Przygotuj prawdziwą galaretkę wołową dla rodziny! . Galaretowate mięso na kościach zawsze okazuje się smaczne, bogate. Aby bulion był przezroczysty, musisz pamiętać o małych sztuczkach: nie możesz pozwolić mu szybko się zagotować, a przed wlaniem mięsa należy go odcedzić, aby usunąć osad. Aby nie było nieprzyjemnych niespodzianek w postaci nie zamarzniętego galaretki, nie trzeba wlewać dużo wody, ale tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 19 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 18 h

1. Przygotuj składniki: mięso i kości, pokrój ogony na kawałki, obierz cebulę i marchewkę, umyj.

2. Przygotowane składniki rozprowadzamy na patelni, napełniamy zimną wodą, aby pokrywała tylko zawartość, dodajemy tutaj czarny pieprz i liść laurowy.

3. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, przykryj pokrywką, kontynuuj gotowanie.

4. Gdy polędwica wołowa będzie gotowa, wyjmij ją z patelni, przenieś do osobnego pojemnika i przykryj pokrywką.

5. Pozwalamy ogonom gotować jeszcze do momentu otwarcia kości. Następnie wyjmujemy je razem z marchewką i cebulą, przenosimy do mięsa. Kości również usuwamy.

6. Na tym etapie sól i pieprz bulion. Obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, rozprowadzamy tutaj, usuwamy z ognia.

7. Rozbieramy mięso na włókna,wkładamy do przygotowanych naczyń. Wlej mięso bulionem, jednocześnie filtrując je przez sito, aby zapobiec przedostawaniu się osadu, a galaretka nie była mętna.

8. Pokrój marchewki w plasterki, udekoruj je galaretką, ostudź do temperatury pokojowej, a dopiero potem wyślij do lodówki, przykrytej pokrywką lub folią spożywczą. Zostawiamy na noc.

oto, jak piękne było galaretowate mięso! I bardzo smaczne!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kości cukrowe - 105   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy