Kiełbasa z saletrą

Przygotowanie jest dość proste, a smak jest po prostu wspaniały. Kiełbasa z saletrą, choć przygotowywana w domu, smakuje i wygląda nie gorzej niż sklep. Dobrze jest używać go nie tylko do kanapek w dni powszednie, ale także będzie odpowiedni do podania na wakacje jako przekąska. Taką kiełbasę można wędzić, smażyć, piec w piekarniku. Wszechstronny i pożywny produkt, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 3 h

1. Lepiej jest wziąć jelita wieprzowe gotowe do użycia. W innym przypadku myjemy je, odwracamy na lewą stronę i oddzielamy wewnętrzną błonę śluzową. Możesz użyć odwrotnej nieostrzonej strony noża. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić cienkich ścian. Błona śluzowa sprawia, że są bardzo śliskie, a proces wiązania kiełbasy jest dość niewygodny.

2. Musisz wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej sprawdza się przy minimalnej ilości tłuszczu i oczywiście tak świeżej, jak to tylko możliwe. Oddzielamy od kości, tłuszczu i ścięgien, kroimy i dodając sól i saletrę, trzymamy w lodówce przez dwa dni, aż się posoli.

3. Ząbki należy oddzielić od główki czosnku i obrać z łuski. Dodaj czosnek do przygotowanego mięsa i przepuść przez maszynę do mięsa. Wieprzowina i wołowina są mielone oddzielnie od siebie.

4. Dokładnie mieszając rękami, dodaj skrobię rozcieńczoną w wodzie, cukier i pieprz do mielonej wołowiny. Konieczne jest powolne i dokładne ugniatanie, aby uzyskać jednorodną masę. Następnie możesz dodać mieloną wieprzowinę. Oddziel smalec wieprzowy od skóry, pokrój w drobną kostkę i stopniowo dodawaj do ogólnej mieszanki, nie przestając mieszać.

5. Ponownie wypełniamy jelita gotową mieszanką za pomocą maszynki do mięsa - wystarczy wybrać odpowiednią dyszę. Do tego celu dobrze sprawdzi się również strzykawka do ciasta. Zawiązujemy końce kiełbasy. Wypchane jelita cienkie można opcjonalnie owinąć pierścieniem. Jeśli wypchasz jelita grubego, konieczne jest wykonanie kilku węzłów wzdłuż długości produktu dla większej niezawodności. Nie napełniaj mięsa mielonego zbyt mocno, aby w przyszłości ściany jelit nie pękły.

6. Powstałą kiełbasę należy wysuszyć przez półtorej godziny, a następnie gotować na małym ogniu przez godzinę.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal / 100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal / 100g
  • Saletra - 0   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy