skład / składniki
metoda gotowania
1. Lepiej jest wziąć jelita wieprzowe gotowe do użycia. W innym przypadku myjemy je, odwracamy na lewą stronę i oddzielamy wewnętrzną błonę śluzową. Możesz użyć odwrotnej nieostrzonej strony noża. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić cienkich ścian. Błona śluzowa sprawia, że są bardzo śliskie, a proces wiązania kiełbasy jest dość niewygodny.
2. Musisz wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej sprawdza się przy minimalnej ilości tłuszczu i oczywiście tak świeżej, jak to tylko możliwe. Oddzielamy od kości, tłuszczu i ścięgien, kroimy i dodając sól i saletrę, trzymamy w lodówce przez dwa dni, aż się posoli.
3. Ząbki należy oddzielić od główki czosnku i obrać z łuski. Dodaj czosnek do przygotowanego mięsa i przepuść przez maszynę do mięsa. Wieprzowina i wołowina są mielone oddzielnie od siebie.
4. Dokładnie mieszając rękami, dodaj skrobię rozcieńczoną w wodzie, cukier i pieprz do mielonej wołowiny. Konieczne jest powolne i dokładne ugniatanie, aby uzyskać jednorodną masę. Następnie możesz dodać mieloną wieprzowinę. Oddziel smalec wieprzowy od skóry, pokrój w drobną kostkę i stopniowo dodawaj do ogólnej mieszanki, nie przestając mieszać.
5. Ponownie wypełniamy jelita gotową mieszanką za pomocą maszynki do mięsa - wystarczy wybrać odpowiednią dyszę. Do tego celu dobrze sprawdzi się również strzykawka do ciasta. Zawiązujemy końce kiełbasy. Wypchane jelita cienkie można opcjonalnie owinąć pierścieniem. Jeśli wypchasz jelita grubego, konieczne jest wykonanie kilku węzłów wzdłuż długości produktu dla większej niezawodności. Nie napełniaj mięsa mielonego zbyt mocno, aby w przyszłości ściany jelit nie pękły.
6. Powstałą kiełbasę należy wysuszyć przez półtorej godziny, a następnie gotować na małym ogniu przez godzinę.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal / 100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal / 100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal / 100g
- Saletra - 0 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g