Sałatka rumiankowa z różowego łososia w puszkach z własnym sokiem

Przygotowanie nie jest trudne. Proste produkty. Smakowity. Bardzo delikatny smak. Obfite danie. Doskonale ozdobi i uzupełni każdy świąteczny stół.
luba60Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 42 % 16 g
209 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W niewielkiej ilości wody zagotuj ryż, aż będzie kruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z puszki spuść solankę olejową. Drobno zmiażdż rybę widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel kolendrę na proszek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego lekko usmaż marchewki starte na grubej tarce. Do smaku sól, pieprz, dodaj kolendrę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj dużą główkę cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka na twardo. Delikatnie oddziel białka od żółtek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój białka w cienkie paski. Będą to płatki stokrotek do dekoracji gotowego dania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj żółtka na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ogórek w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż liście sałaty na płaskim talerzu. Równomiernie ułóż warstwę ryżu na liściach i nałóż siatkę majonezową lub cienką warstwę majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie umieść warstwę ryby na majonezie i posyp posiekanym ogórkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzchu warstwy ogórka umieść prażoną marchewkę i posyp cebulą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj wszystko majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj sałatkę stokrotkami, tworząc płatki z białek i umieść starte żółtko na środku kwiatu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Okazało się, że jest to bardzo smaczna i piękna sałatka. Taka uczta nie wstydzi się podawać na żadnym świątecznym stole. Smacznego!

zamiast konserwowanego różowego łososia możesz użyć konserwowanej sardynki lub ostroboka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy