skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki.
Krok 2:
W niewielkiej ilości wody zagotuj ryż, aż będzie kruchy.
Krok 3:
Z puszki spuść solankę olejową. Drobno zmiażdż rybę widelcem.
Krok 4:
Zmiel kolendrę na proszek.
Krok 5:
Na patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego lekko usmaż marchewki starte na grubej tarce. Do smaku sól, pieprz, dodaj kolendrę.
Krok 6:
Drobno posiekaj dużą główkę cebuli.
Krok 7:
Jajka na twardo. Delikatnie oddziel białka od żółtek.
Krok 8:
Pokrój białka w cienkie paski. Będą to płatki stokrotek do dekoracji gotowego dania.
Krok 9:
Zetrzyj żółtka na grubej tarce.
Krok 10:
Pokrój ogórek w drobną kostkę.
Krok 11:
Rozłóż liście sałaty na płaskim talerzu. Równomiernie ułóż warstwę ryżu na liściach i nałóż siatkę majonezową lub cienką warstwę majonezu.
Krok 12:
Następnie umieść warstwę ryby na majonezie i posyp posiekanym ogórkiem.
Krok 13:
Na wierzchu warstwy ogórka umieść prażoną marchewkę i posyp cebulą.
Krok 14:
Posmaruj wszystko majonezem.
Krok 15:
Udekoruj sałatkę stokrotkami, tworząc płatki z białek i umieść starte żółtko na środku kwiatu.
Krok 16:
Okazało się, że jest to bardzo smaczna i piękna sałatka. Taka uczta nie wstydzi się podawać na żadnym świątecznym stole. Smacznego!
zamiast konserwowanego różowego łososia możesz użyć konserwowanej sardynki lub ostroboka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g