dżem pomarańczowy ze skórką

Spróbuj zrobić pyszny pachnący dżem! Dżem pomarańczowy ze skórką stanie się ulubionym preparatem! Aby go przygotować, potrzebujesz bardzo mało cukru, ponieważ sam owoc jest dość słodki. Cytryna nadaje przysmakowi lekką kwaskowatość i dodatkową aromatyczną nutę.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Umyj pomarańcze szczotką, wysusz. Obierz każdy owoc, usuń nasiona, pokrój miąższ w kostkę, pokrój wymaganą ilość skórki na małe kostki.

2. Myjemy również cytrynę, obieramy skórkę, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Rozłóż przygotowane pomarańcze i cytrynę na patelni, dodaj wodę, Wyślij do ognia.

3. Po zagotowaniu płynu zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez dwie godziny, w tym czasie skórka pomarańczy powinna stać się miękka.

4. Wlej cukier, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

5. Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki dżemem, zwiń hermetycznie. Gdy półfabrykaty ostygną, przenosimy je do stałego miejsca przechowywania.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 36   kcal/100g

Podobne przepisy