dżem pomarańczowy ze skórką
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj pomarańcze szczotką, wysusz. Obierz każdy owoc, usuń nasiona, pokrój miąższ w kostkę, pokrój wymaganą ilość skórki na małe kostki.
2. Myjemy również cytrynę, obieramy skórkę, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Rozłóż przygotowane pomarańcze i cytrynę na patelni, dodaj wodę, Wyślij do ognia.
3. Po zagotowaniu płynu zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez dwie godziny, w tym czasie skórka pomarańczy powinna stać się miękka.
4. Wlej cukier, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
5. Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki dżemem, zwiń hermetycznie. Gdy półfabrykaty ostygną, przenosimy je do stałego miejsca przechowywania.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g