zupa z siei
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj pory, drobno posiekaj. Seler obieramy, również kroimy. Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę. W grubościennym rondlu podgrzej oliwę z oliwek, rozłóż cebulę i por, seler, czosnek, smaż do miękkości przez około 10 minut.
2. Wlej mąkę do smażenia, wymieszaj, wlej bulion rybny, śmietanę, dodaj liść laurowy i zagotuj. Gotuj od czasu do czasu mieszając przez 7 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. Włóż świeże i wędzone ryby do zupy, na tym etapie dodaj fasolę, gotuj na małym ogniu, aż świeża ryba będzie gotowa, to około 5-7 minut. Wyciągamy liść laurowy z patelni, solimy, pieprzymy.
wlej zupę na porcje, udekoruj zielenią według uznania. Bardzo smaczne do podania z chrupiącym chlebem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g
- Sig - 144 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g