skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje serca, kroimy, myjemy w środku, odcinamy cały nadmiar (tłuszcz, naczynia), suszymy.
2. Gotuj serca w osolonej wodzie przez 15 minut, a następnie wrzuć je do durszlaka.
3. Moje warzywa. Bakłażany i paprykę kroimy w paski.
4. Rozgrzej patelnię w oleju roślinnym, rozłóż bakłażany i paprykę i smaż je przez 15 minut na małym ogniu. Włóż do miski.
5. Podczas smażenia bakłażana i pieprzu obieramy cebulę, siekamy ją na pół pierścienia wzdłuż.
6. Rozłóż cebulę na patelni, w razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju i smaż przez 10-15 minut na małym ogniu, mieszając.
7. Na porcjowanych talerzach układamy liście sałaty. Pomidory kroimy w plasterki, układamy je na liściach sałaty.
8. Do dressingu wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
9. Ułóż serca, cebulę, bakłażana i paprykę na talerzach.
10. Polej dressingiem, posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal / 100g
- Serce indyka - 128 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g