Sałatka z serca indyka

oryginalna sałatka. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny! Sałatka z serca indyka to oryginalne danie do codziennego menu. Gotowanie jest łatwe i nie wymaga dużo czasu, a tymczasem wynik jest doskonały. Może być zarówno niezależnym daniem, na przykład na obiad, jak i jasnym dodatkiem.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 19 % 4 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Moje serca, kroimy, myjemy w środku, odcinamy cały nadmiar (tłuszcz, naczynia), suszymy.

2. Gotuj serca w osolonej wodzie przez 15 minut, a następnie wrzuć je do durszlaka.

3. Moje warzywa. Bakłażany i paprykę kroimy w paski.

4. Rozgrzej patelnię w oleju roślinnym, rozłóż bakłażany i paprykę i smaż je przez 15 minut na małym ogniu. Włóż do miski.

5. Podczas smażenia bakłażana i pieprzu obieramy cebulę, siekamy ją na pół pierścienia wzdłuż.

6. Rozłóż cebulę na patelni, w razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju i smaż przez 10-15 minut na małym ogniu, mieszając.

7. Na porcjowanych talerzach układamy liście sałaty. Pomidory kroimy w plasterki, układamy je na liściach sałaty.

8. Do dressingu wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

9. Ułóż serca, cebulę, bakłażana i paprykę na talerzach.

10. Polej dressingiem, posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal / 100g
  • Serce indyka - 128   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy