skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować tę prostą sałatkę z wołowiną, weź następujące składniki: wołowina, ziemniaki, buraki, marchew, cebula, ogórki kiszone, zielony groszek, jabłko, żurawina, sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek, cytryna. W razie potrzeby i smaku możesz dodać lub usunąć coś z kompozycji. Wszystkie składniki są niedrogie i proste, a najprawdopodobniej zawsze znajdziesz je w domu. Ale każdy z powyższych składników nadaje tej sałatce inny smak, uzupełniając się nawzajem.
gotuj wołowinę w osolonej wodzie, aż będzie całkowicie ugotowana, aby była miękka. Do sałatki lepiej wziąć polędwicę. Ostudzić i pokroić na małe kawałki.
warzywa: buraki, marchewki, ziemniaki gotujemy w mundurach, schładzamy, obieramy i kroimy w małe kostki.
Jabłko do sałatki lepiej jest wziąć słodko-kwaśną zieleń. Jeśli skóra jest twarda, możesz ją obrać, usuń również rdzeń z owocu. Kroimy go w małe kostki, podobnie jak warzywa.
ogórek kiszony jest również krojony w małe kostki.
drobno posiekaj cebulę. Jeśli jest gorzki, możesz go poparzyć wrzącą wodą, aby nie zepsuł smaku sałatki.
do miski wkładamy pokrojone warzywa, jabłko, zielony groszek w puszkach, dodajemy całe jagody żurawiny (nie trzeba ich ugniatać), nadają sałatce przyjemny smak podczas jedzenia, pół łyżeczki soku z cytryny, przyprawy do smaku, doprawiamy sałatkę oliwą z oliwek. Może ktoś chciałby dodać trochę cukru do sałatki, nie zepsuje to smaku, ale zielony groszek nadaje potrawie wystarczającą słodycz. Ten sos sprawia, że sałatka jest wielokrotnie zdrowsza i niskokaloryczna. Wymieszaj sałatkę, aby wszystkie składniki były dobrze nasycone dressingiem. W razie potrzeby możesz ozdobić spiralą kiszonego ogórka i zielonym groszkiem. Podawaj sałatkę do stołu, lepiej schłodzoną w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g