krucha owsianka jęczmienna

pyszna krucha owsianka jęczmienna do dekoracji lub po prostu! Prawie wszystkie dania mięsne i rybne wymagają przystawki, a węglowodany doskonale uzupełniają białko, sprawiają, że obiad jest smaczniejszy, sycący i pożywny. Krucha owsianka jęczmienna gotowana na wodzie, jak nikt lepiej nie radzi sobie z tą misją. Ponadto kasza jęczmienna, wykonana z pokruszonego ziarna jęczmienia, jest bogata w witaminy, pierwiastki śladowe i błonnik, którego potrzebuje organizm ludzki. Również kasza jęczmienna jest niedroga, więc kasza jęczmienna jest niedrogim i powszechnym daniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 75 % 18 g
109 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 6 h

przygotowanie pysznej kruchej owsianki jęczmiennej wymaga minimum produktów. Oczywiście sama kasza jęczmienna, sól, kawałek masła i woda. Krucha owsianka jęczmienna doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryb, jest smaczna jako niezależne danie, jeśli zostanie uzupełniona kawałkiem masła, ale w przypadku owsianki deserowej prawdopodobnie nadal będzie gotowana bardziej lepka.
aby owsianka jęczmienna była bardzo smaczna i krucha, kasza do gotowania musi być wcześniej ugotowana. Aby to zrobić, dokładnie spłucz płatki, aż woda, w której je myjemy, będzie czysta. Następnie smażymy go na suchej patelni, ciągle mieszając, aby płatki stały się trochę brązowe. Podczas smażenia kaszy podpalamy rondel z wodą, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Wlej kaszę z patelni do jakiegoś pojemnika, lepiej do szklanki.
gdy woda się zagotuje, zaczynamy wsypywać do niej płatki zbożowe, wsypujemy je cienkim strumieniem, ciągle mieszając łyżką owsiankę, aby nie sklejała się i nie przyklejała do dna patelni. Następnie zmniejszamy ogień, zmniejszamy go. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj owsiankę przez około 10 minut. Patrzymy, czy ciecz wyparowała, wyłączamy ogień, mieszamy owsiankę, dodajemy kawałek masła, zamykamy patelnię pokrywką i pozostawiamy na 10-15 minut. Wymieszaj owsiankę, aby była nasycona olejem i podawaj. Owsianka jest szczególnie smaczna gorąca i świeża, dlatego lepiej gotować ją na jeden posiłek, ponieważ po podgrzaniu smak już się pogarsza.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy