skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie pysznej kruchej owsianki jęczmiennej wymaga minimum produktów. Oczywiście sama kasza jęczmienna, sól, kawałek masła i woda. Krucha owsianka jęczmienna doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryb, jest smaczna jako niezależne danie, jeśli zostanie uzupełniona kawałkiem masła, ale w przypadku owsianki deserowej prawdopodobnie nadal będzie gotowana bardziej lepka.
aby owsianka jęczmienna była bardzo smaczna i krucha, kasza do gotowania musi być wcześniej ugotowana. Aby to zrobić, dokładnie spłucz płatki, aż woda, w której je myjemy, będzie czysta. Następnie smażymy go na suchej patelni, ciągle mieszając, aby płatki stały się trochę brązowe. Podczas smażenia kaszy podpalamy rondel z wodą, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Wlej kaszę z patelni do jakiegoś pojemnika, lepiej do szklanki.
gdy woda się zagotuje, zaczynamy wsypywać do niej płatki zbożowe, wsypujemy je cienkim strumieniem, ciągle mieszając łyżką owsiankę, aby nie sklejała się i nie przyklejała do dna patelni. Następnie zmniejszamy ogień, zmniejszamy go. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj owsiankę przez około 10 minut. Patrzymy, czy ciecz wyparowała, wyłączamy ogień, mieszamy owsiankę, dodajemy kawałek masła, zamykamy patelnię pokrywką i pozostawiamy na 10-15 minut. Wymieszaj owsiankę, aby była nasycona olejem i podawaj. Owsianka jest szczególnie smaczna gorąca i świeża, dlatego lepiej gotować ją na jeden posiłek, ponieważ po podgrzaniu smak już się pogarsza.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g