przepis na klasyczną sałatkę mięsną z piklami

przygotuj pyszną sałatkę, która ozdobi każdy stół! Klasyczna sałatka mięsna to dobra wersja sałatki zarówno na świąteczną ucztę, jak i rodzinny obiad w dzień powszedni. Możesz wziąć dla niego dowolne mięso, ale wołowina lub wieprzowina są szczególnie dobre. Jeśli wszystkie składniki zostaną przygotowane z wyprzedzeniem, zajmie to minimum czasu na gotowanie sałatki bezpośrednio.
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 26 % 6 g
130 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

dodaj sól do wody do gotowania (tylko jajka nie gotujemy w słonej wodzie):

1. Gotuj mięso do miękkości, wyjmij z bulionu i ostudź, pokrój w kostkę.

2. Jajka gotujemy, schładzamy, obieramy i kroimy w kostkę.

3. Gotuj marchewki i ziemniaki, ostudź, pokrój w kostkę.

4. Umyj świeży ogórek, pokrój go i ogórki kiszone w taki sam sposób, jak pozostałe składniki.

5. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

w dużej salaterce układamy wszystkie składniki, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i doprawiamy majonezem, dekorujemy według własnego gustu.

natychmiast podawaj sałatkę do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy