Kartoffelsala ciepła sałatka z ziemniakami

letnia świeża sałatka, idealna również jako dodatek! Sałatkę można podawać samodzielnie i jako dodatek do mięsa, drobiu i kurczaka.
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
80 kcal
IG: 88 / 0 / 12

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

w procesie przygotowywania sałatki z ziemniakami będziesz potrzebować małych ziemniaków gotowanych na gorąco w skórce (mundurze). Należy go obrać i pokroić w koła o grubości 5-7 mm.ziemniaki należy pokroić w głębokie naczynia warstwami, dzieląc je na 3 równe części. Po pokrojeniu pierwszej części dodaj 1/3 objętości fasoli, 1/3 objętości drobno posiekanych ziół, lekko cukrową warstwę, sól, pieprz i posyp octem stołowym i wylej niewielką ilość oleju roślinnego. Ważne! Nie mieszaj sałatki podczas gotowania!
powtórz tę procedurę jeszcze dwa razy.

sałatka okaże się ciepła, pozwól jej parzyć przez co najmniej 20 minut, aby smak zieleni, pieprzu i octu ujawnił się, a niemiecka sałatka ziemniaczana wchłonęła wszystkie smaki. Po 20 minutach – dobrze wymieszaj sałatkę i podawaj jako sałatkę. Sałatka jest obfita, aromatyczna i bardzo świeża. Ciepła sałatka ziemniaczana może być stosowana jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy