Sałatka z kurczaka w grejpfrucie

Jasny, pyszny, świąteczny prezent ! Serwowanie w miseczkach grejpfrutowych zawsze przyciąga uwagę, wzbudza zainteresowanie, zachwyt i oczywiście chęć spróbowania. Ciekawe połączenie soczystego, z lekką goryczką grejpfruta ze słodyczą rodzynek i suszonych śliwek. Obfite mięso i chrupiąca lekkość zieleni, na koniec-pożywne i zdrowe orzeszki piniowe. Taka sałatka ozdobi każdy stół !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 45 % 14 g
173 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso można wcześniej ugotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki i suszone śliwki zalać gorącą wodą i pozostawić na 5-10 minut. Następnie spłucz i osusz. Pokrój suszone śliwki na trzy części, pozostaw rodzynki w całości, nawet jeśli są duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko podsmaż orzechy na suchej patelni na średnim ogniu, aby jaśniej ujawniły swój smak i aromat.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kapustę pekińską na nieco mniej niż połowę suszonych śliwek. Jeśli weźmiesz liść sałaty-złap go rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój mięso na niezbyt małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbieranie sałatki : Włóż mięso do salaterki, dodaj majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż suszone śliwki i rodzynki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I kapustę pekińską lub liść sałaty. Delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie & quot; miski & quot; : Pokrój grejpfruta na pół wzdłuż plasterków. Trzymaj cienki, ostry nóż wokół obwodu, ostrożnie przecinając miazgę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przeciągnij łyżką po szlaku noża i łatwo wyjmij kliny z półkuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz każdą półkulę z resztek folii i udekoruj, wycinając goździki. Pomagając nożem, oczyść miazgę z przegród. Pokrój każdy plasterek na trzy części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij & quot; miski & quot; sałatką. Na wierzch kładziemy miąższ grejpfruta i posypujemy orzechami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas serwowania udekoruj zielenią. Smacznego !

jeśli mięso jest ugotowane z wyprzedzeniem, sałatka gotuje się bardzo szybko. Lepiej podawać porcje, można w miseczkach, ale bardziej spektakularnie w takich "miseczkach" grejpfruta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal / 100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy