sos z tarniny

pikantny sos sprawi, że dania mięsne będą niesamowicie pyszne! Sos z tarniny nie jest bardzo ostry, ci, którzy lubią ostrość, mogą dodać Nie połowę pieprzu, ale całość. Sos można podawać z grillowanymi warzywami, mięsem, dodawać do drugich i pierwszych dań.
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Umyj tarninę, Usuń szypułki, włóż do rondla, wlej wodę, Wyślij do małego ognia.

2. Po 20 minutach wlej suszoną miętę bagienną i mieloną kolendrę, wymieszaj.

3. Obierz czosnek, usuń nasiona z pieprzu. Zmiel paprykę i czosnek w blenderze. Moja kolendra, również mielona w blenderze.

4. Na tym etapie mielimy tarninę przez sito, miąższ oddziela się, wyrzucamy kości. Miąższ okazuje się około 700 gramów.

5. Włóż miąższ do rondla, dodaj czosnek i pieprz, sól. W razie potrzeby smakujemy, dodajemy cukier. Gotuj masę przez kolejne 20-30 minut.

6. Dodaj posiekaną kolendrę do prawie gotowego sosu, trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut, po czym napełniamy sterylizowane słoiki, zwijamy hermetycznie.

najlepiej przechowywać sos w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy