sos z tarniny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj tarninę, Usuń szypułki, włóż do rondla, wlej wodę, Wyślij do małego ognia.
2. Po 20 minutach wlej suszoną miętę bagienną i mieloną kolendrę, wymieszaj.
3. Obierz czosnek, usuń nasiona z pieprzu. Zmiel paprykę i czosnek w blenderze. Moja kolendra, również mielona w blenderze.
4. Na tym etapie mielimy tarninę przez sito, miąższ oddziela się, wyrzucamy kości. Miąższ okazuje się około 700 gramów.
5. Włóż miąższ do rondla, dodaj czosnek i pieprz, sól. W razie potrzeby smakujemy, dodajemy cukier. Gotuj masę przez kolejne 20-30 minut.
6. Dodaj posiekaną kolendrę do prawie gotowego sosu, trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut, po czym napełniamy sterylizowane słoiki, zwijamy hermetycznie.
najlepiej przechowywać sos w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g