mrożona zupa kalafiorowa

przygotuj pyszną zupę warzywną bez ziemniaków. Zupa z mrożonego kalafiora jest bardzo delikatna, aromatyczna, bogata. Jeśli zwykłe zupy są już zmęczone, ta z pewnością stanie się atrakcją! Kapustę należy rozmrozić przed dalszym gotowaniem, można to zrobić w dowolny dogodny sposób.
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
63 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Boczek kroimy na małe kawałki, smażymy na złoty kolor, a następnie wyjmujemy na talerz.

2. Obierz cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Pokrój marchewki w plasterki, cebulę i seler w małe kostki, przepuść czosnek przez prasę.

3. W oleju pozostałym z boczku smażymy przygotowane warzywa przez& nbsp;5 & amp; nbsp; minut.

4. Rozmrażamy kalafior, po czym wkładamy  do rondla z grubym dnem, dodajemy liść laurowy, masło, smażymy na małym ogniu przez 10 minut, w trakcie mieszania. 

5. Następnie wlej mąkę do kapusty, smaż dalej, aż się zrumieni.

6. Na tym etapie włóż warzywa i boczek do rondla, wlej bulion z kurczaka i mleko, sól i pieprz, gotuj, aż zgęstnieje, około 10-15 minut. 

podczas serwowania udekoruj zupę posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Mrożona kapusta - 34   kcal/100g

Podobne przepisy