dżem z tarniny

Przygotuj aromatyczny dżem jagodowy! Proste i smaczne! Dżem z tarniny ma niezwykle smaczny i gęsty syrop, jagody nie gotują się, ale pozostają nienaruszone. W tym procesie każda jagoda jest nasycona syropem, to wspaniały przysmak! Z podanej ilości składników uzyskuje się 800 ml dżemu.
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 50 g
202 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 h

1. Tarnina jest dokładnie myta, usuwamy łodygi, usuwamy miękkie i uszkodzone owoce. Do tego dżemu potrzebne są tylko gęste, elastyczne jagody.

2. Przygotowaną tarninę wkładamy do pojemnika z gorącą wodą (woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni), odstawiamy na 10 minut, następnie przenosimy do zimnej wody, każdą jagodę przekłuwamy igłą lub wykałaczką Cygan. 

3. Łączymy wodę z cukrem w odpowiednim rondlu, wysyłamy do ognia, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W jednorodnym wrzącym syropie rozprowadzamy tarninę, usuwamy patelnię z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia na 5 godzin. 

4. Następnie ponownie zagotuj syrop z jagodami, usuwając pianę. Gotuj przez 5 minut, nie więcej. Napełniamy czyste, suche słoiki dżemem, odstawiamy na 15 minut, dopiero potem zwijamy hermetycznie.

smacznego dżemu!

Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy