skład / składniki
metoda gotowania
1. Tarnina jest dokładnie myta, usuwamy łodygi, usuwamy miękkie i uszkodzone owoce. Do tego dżemu potrzebne są tylko gęste, elastyczne jagody.
2. Przygotowaną tarninę wkładamy do pojemnika z gorącą wodą (woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni), odstawiamy na 10 minut, następnie przenosimy do zimnej wody, każdą jagodę przekłuwamy igłą lub wykałaczką Cygan. 
3. Łączymy wodę z cukrem w odpowiednim rondlu, wysyłamy do ognia, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W jednorodnym wrzącym syropie rozprowadzamy tarninę, usuwamy patelnię z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia na 5 godzin. 
4. Następnie ponownie zagotuj syrop z jagodami, usuwając pianę. Gotuj przez 5 minut, nie więcej. Napełniamy czyste, suche słoiki dżemem, odstawiamy na 15 minut, dopiero potem zwijamy hermetycznie.
smacznego dżemu!
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g