krem białkowy z żelującym cukrem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej cukier i cukier żelujący do małego rondla, wlej wodę, Wyślij do ognia, zagotuj. Cały czas mieszaj w tym procesie. 
2. Białka ubijamy szczyptą soli przez 4 minuty, następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy przez kolejne 2 minuty. Białka należy ubić do mocnych, stabilnych szczytów.
3. Po gotowaniu syropu przez 7-8 minut wlej go do ubitych białek cienkim strumieniem, nie przestając bić mikserem.
4. Po całkowitym wprowadzeniu syropu do kremu nadal ubijamy białka przez kolejne 7-8 minut, konieczne jest obniżenie temperatury kremu do temperatury pokojowej.
krem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Cukier żelujący - 398 kcal/100g