krem białkowy z żelującym cukrem

świetny krem do ciast! Gotuj z przyjemnością! Krem białkowy można przygotować za pomocą żelującego cukru, ma gęstą konsystencję, dobrze zachowuje swój kształt. Bardzo cieszę się, że krem przygotowany zgodnie z tym przepisem nie wysycha, nie rozmazuje się.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 54 g
230 kcal
IG: 0 / 4 / 96

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Wlej cukier i cukier żelujący do małego rondla, wlej wodę, Wyślij do ognia, zagotuj. Cały czas mieszaj w tym procesie. 

2. Białka ubijamy szczyptą soli przez 4 minuty, następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy przez kolejne 2 minuty. Białka należy ubić do mocnych, stabilnych szczytów.

3. Po gotowaniu syropu przez 7-8 minut wlej go do ubitych białek cienkim strumieniem, nie przestając bić mikserem.

4. Po całkowitym wprowadzeniu syropu do kremu nadal ubijamy białka przez kolejne 7-8 minut, konieczne jest obniżenie temperatury kremu do temperatury pokojowej.

krem jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Cukier żelujący - 398   kcal/100g

Podobne przepisy