Jak stopić czekoladę do dekoracji

Prosta, ale bardzo efektowna dekoracja wypieków i deserów! Pyszne i aromatyczne wypieki oraz prosty deser łatwo zamieniają się w świąteczne i bardzo piękne danie, wystarczy polać je roztopioną mleczną lub gorzką czekoladą. Czekoladę można stopić na kilka sposobów, najłatwiejszą i najszybszą na kuchence. Ponieważ potrzebujemy czekolady do gęstej dekoracji, do jej stopienia użyjemy masła. A co najważniejsze, musisz wziąć prawdziwą czekoladę, która zawiera kakao.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 58 % 49 g
węglowodany 37 % 31 g
585 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki potrzebują temperatury pokojowej, aby równomiernie i szybko stopić czekoladę, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni z grubym dnem (jeśli potrzebujesz trochę czekolady do dekoracji, możesz użyć Turka) wlej wodę, zagotuj, włóż masło pokrojone na kawałki i czekoladę połamaną na małe kawałki, rozpal powoli i stale mieszaj masę, poczekaj, aż zacznie się topić. Konieczne jest ciągłe mieszanie masy, w przeciwnym razie może spalić się na dnie patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masa stanie się jednorodna i błyszcząca, zdejmij ją z ognia, wlej do pojemnika i pozwól jej nieco ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie możesz użyć czekolady do dekoracji. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy