dżem z ranetek

Przygotuj pachnący bursztynowy dżem! Dżem z Ranet podbije wszystkie słodycze! Jabłka są tak smaczne, że nie można się oderwać. Syrop to inna historia: aromatyczny, gęsty, bursztynowy kolor. Przygotowanie dżemu nie jest trudne, musisz uzbroić się w cierpliwość, aby cieszyć się wynikiem swojej pracy.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
202 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 8 h

1. Moje jabłka, nie usuwamy łodyg. Każde jabłko przebijamy drewnianą wykałaczką.

2. Przygotuj syrop, w tym celu wlej cukier do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Gdy kryształy cukru się stopią, dodaj kwas cytrynowy.

3. Włóż Ranetki do wrzącego syropu, zagotuj, gotuj przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia.

4. Przykryj jabłka płaskim talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia, Ustaw ładunek, pozostaw na 10 godzin. Ta struktura jest po prostu konieczna, aby jabłka były całkowicie zanurzone w syropie.

5. Po określonym czasie ponownie gotujemy jabłka, a także uciskamy je na 10 godzin.

6. Następnie ponownie zagotuj dżem, a następnie włóż do przygotowanych sterylnych słoików, zwiń pokrywki.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy