dżem z ranetek
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Moje jabłka, nie usuwamy łodyg. Każde jabłko przebijamy drewnianą wykałaczką.
2. Przygotuj syrop, w tym celu wlej cukier do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Gdy kryształy cukru się stopią, dodaj kwas cytrynowy.
3. Włóż Ranetki do wrzącego syropu, zagotuj, gotuj przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
4. Przykryj jabłka płaskim talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia, Ustaw ładunek, pozostaw na 10 godzin. Ta struktura jest po prostu konieczna, aby jabłka były całkowicie zanurzone w syropie.
5. Po określonym czasie ponownie gotujemy jabłka, a także uciskamy je na 10 godzin.
6. Następnie ponownie zagotuj dżem, a następnie włóż do przygotowanych sterylnych słoików, zwiń pokrywki.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g