czarno białe ciasto

niesamowicie piękny, delikatny i pyszny! Rozpieszczaj swoich krewnych! Czarno-białe ciasto-z czekoladowymi ciastami biszkoptowymi, śnieżnobiałym lukrem, ganache jeżynowym, który ma delikatny jagodowy smak i aromat. To nie jest ciasto, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło. Ozdobi każdą świąteczną ucztę. Widok i smak z pewnością przyciągną uwagę.
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 62 % 39 g
345 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 35 min

gotowanie ciast:

1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

2. W osobnej misce łączymy wszystkie mokre składniki, dobrze mieszamy, a następnie dodajemy je do suchej mieszanki.

3. Ubij wszystko razem mikserem przez 2 minuty.

4. Ciasto dzielimy na trzy części, włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.

5. Przykryj formę o średnicy 21 cm pergaminem, wlej trzecią część ciasta, Wyślij do piekarnika na 25 minut.

6. Powtórz to samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta. W sumie powinny być trzy ciasta.

7. Gotowe ciasta pozostawiamy do ostygnięcia w formach przez 20 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiamy na ruszcie, aż całkowicie ostygną.

gotowanie ganache:

1. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, po czym wprowadzamy do niej masło, czekoladę i dżem, mieszamy szybkimi ruchami, odstawiamy na kilka minut.

2. Po kilku minutach wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, po czym pozostaw ganache do ostygnięcia i zagęszczenia.

gotowanie glazury:

1. Wlej mąkę na dno rondla, wlej mleko, nie przestając mieszać.

2. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, nie przestając bić.

3. Trzymamy w ogniu przez minutę, po czym wlewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i czekamy na ochłodzenie.

4. Gdy masa ostygnie, połącz masło, cukier, sól, wanilię. Ubij mikserem na średniej prędkości przez 5 minut.

zbieranie ciasta:

1. Wyrównujemy ciasta, a następnie smarujemy jeżyną ganache.

2. Ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut.

3. Czas minął-wyjmujemy ciasto, pokrywamy lukrem, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

4. Udekoruj ciasto świeżymi jagodami i podawaj.

pyszne ciasta dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy