skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie ciast:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
2. W osobnej misce łączymy wszystkie mokre składniki, dobrze mieszamy, a następnie dodajemy je do suchej mieszanki.
3. Ubij wszystko razem mikserem przez 2 minuty.
4. Ciasto dzielimy na trzy części, włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.
5. Przykryj formę o średnicy 21 cm pergaminem, wlej trzecią część ciasta, Wyślij do piekarnika na 25 minut.
6. Powtórz to samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta. W sumie powinny być trzy ciasta.
7. Gotowe ciasta pozostawiamy do ostygnięcia w formach przez 20 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiamy na ruszcie, aż całkowicie ostygną.
gotowanie ganache:
1. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, po czym wprowadzamy do niej masło, czekoladę i dżem, mieszamy szybkimi ruchami, odstawiamy na kilka minut.
2. Po kilku minutach wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, po czym pozostaw ganache do ostygnięcia i zagęszczenia.
gotowanie glazury:
1. Wlej mąkę na dno rondla, wlej mleko, nie przestając mieszać.
2. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, nie przestając bić.
3. Trzymamy w ogniu przez minutę, po czym wlewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i czekamy na ochłodzenie.
4. Gdy masa ostygnie, połącz masło, cukier, sól, wanilię. Ubij mikserem na średniej prędkości przez 5 minut.
zbieranie ciasta:
1. Wyrównujemy ciasta, a następnie smarujemy jeżyną ganache.
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut.
3. Czas minął-wyjmujemy ciasto, pokrywamy lukrem, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Udekoruj ciasto świeżymi jagodami i podawaj.
pyszne ciasta dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g