sałatka wiosenna z rzodkiewką i dzikim czosnkiem

Zielona sałatka z młodą rzodkiewką do walki z niedoborem witamin. Niedawno kupiłam po prostu wspaniały pęczek rzodkiewki - takiego słodkiego nie jadłam chyba nigdy. Jest słodki, bez najmniejszej goryczy. Pierwszy pakiet zrobiłem tak przez około dwadzieścia minut, ale zdecydowałem się użyć drugiego w jakiejś sałatce. Chciałem, aby sałatka była jasna, aby było zamieszanie kolorów. Oprócz rzodkiewki Hojny sprzedawca położył mi pęczek dzikiego czosnku, więc postanowiono go również użyć w tej sałatce. Okazało się jasne, satysfakcjonujące i smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 62 % 13 g
węglowodany 14 % 3 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Sałatę kornową dobrze opłukać i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć wierzchołki (w razie potrzeby zostawić małe ogony) i pokroić na ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokrój jajka na 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek niedźwiedzi, umyj, odetnij liście, grubo posiekaj ogonki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tankowanie. Połącz oliwę z oliwek, ocet i sos sojowy. Mieszaj, aż będzie gładka. 6. 7.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż sałatkę Korn na talerzu. Ułóż kawałki rzodkiewki i dzikiego czosnku na wierzchu. Sól, pieprz, polać dressingiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ćwiartki jaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz i podawaj. Zamiast soli i pieprzu użyłam gotowej przyprawy do sałatek, która zawiera sól, mieszankę papryki i skórkę z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy