sałatka wiosenna z rzodkiewką i dzikim czosnkiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Sałatę kornową dobrze opłukać i osuszyć.
Krok 2:
Rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć wierzchołki (w razie potrzeby zostawić małe ogony) i pokroić na ćwiartki.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokrój jajka na 4 części.
Krok 4:
Czosnek niedźwiedzi, umyj, odetnij liście, grubo posiekaj ogonki.
Krok 5:
Tankowanie. Połącz oliwę z oliwek, ocet i sos sojowy. Mieszaj, aż będzie gładka. 6. 7.
Krok 6:
Połóż sałatkę Korn na talerzu. Ułóż kawałki rzodkiewki i dzikiego czosnku na wierzchu. Sól, pieprz, polać dressingiem.
Krok 7:
Rozłóż ćwiartki jaj.
Krok 8:
Sól, pieprz i podawaj. Zamiast soli i pieprzu użyłam gotowej przyprawy do sałatek, która zawiera sól, mieszankę papryki i skórkę z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g