miód z kwiatów lipy

Naucz się robić sztuczny miód! Przydatne znalezisko! Miód z kwiatów lipy nie jest złą alternatywą dla słodyczy. Oczywiście w swoim składzie nie zastąpi prawdziwego miodu pszczelego, ale jest również przydatny. Lipa jest bogata w cenne minerały, ma właściwości lecznicze, dlatego potrawy z niej należy włączyć do diety.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 34 g
137 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Kwiaty lipy układamy na patelni (pożądane jest, aby patelnia była emaliowana), zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.

2. Pozostaw do zaparzenia na pół godziny, po czym wlej napar do osobnego rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia, zagotuj.

3. Wlać kwiatostany syropem lipowym, pozostawić na 6 godzin.

4. Po upływie określonego czasu stawiamy patelnię na małym ogniu, gotujemy, aż syrop zgęstnieje, mieszając drewnianą łyżką.

5. Na koniec przefiltruj miód przez sito i wlej do szklanych słoików.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kwiaty lipy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy