miód z kwiatów lipy
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Kwiaty lipy układamy na patelni (pożądane jest, aby patelnia była emaliowana), zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.
2. Pozostaw do zaparzenia na pół godziny, po czym wlej napar do osobnego rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia, zagotuj.
3. Wlać kwiatostany syropem lipowym, pozostawić na 6 godzin.
4. Po upływie określonego czasu stawiamy patelnię na małym ogniu, gotujemy, aż syrop zgęstnieje, mieszając drewnianą łyżką.
5. Na koniec przefiltruj miód przez sito i wlej do szklanych słoików.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kwiaty lipy - 0 kcal/100g