dżem z aronii

Odkryj cudowny przysmak z jagód! Dżem z aronii można podawać z naleśnikami i naleśnikami, delektować się przekąską z herbatą. Taki dżem można również stosować do celów leczniczych, zwłaszcza zimą, w środku przeziębienia.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
76 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

Czas gotowania: 6 h

1. Sortujemy jagody, jeśli napotkasz gałązki, odrywamy je.

2. Zalej aronię wrzącą wodą, pozostaw dosłownie na 4-5 minut, a następnie wlej cukier i wyślij do małego ognia.

3. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy masę do wrzenia, usuwamy z ognia. Zostawiamy na godzinę, po czym powtarzamy proces.

4. W ten sposób gotujemy dżem w trzech lub czterech etapach. Napełniamy wstępnie wysterylizowane słoiki, zwijamy hermetycznie.

miłej degustacji i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 55   kcal/100g

Podobne przepisy