zawiera wiele witamin: ryboflawinę, kwas nikotynowy, askorbinowy i foliowy, tiaminę, witaminy K, E i A, a także pektyny, pierwiastki śladowe (mangan, bor, molibden, jod, kobalt, potas, miedź itp.), błonnik, kwasy fenolowe, flawonoidy i cukier.
jagody aronii są spożywane na surowo, zamrażane, suszone, z nich przygotowywane są dżem, galaretka, kompoty, dżem, marmolada. Z soku aroniowego uzyskuje się barwnik spożywczy stosowany w produkcji przemysłowej.
76 kcal
6 hours
Odkryj cudowny przysmak z jagód! Dżem z aronii można podawać z naleśnikami i
195 kcal
1 hour40 minutes
Cudowne babeczki z jagodami! Proste i smaczne!
163 kcal
8 hours20 minutes
Pachnący i zdrowy półfabrykat o przyjemnym i delikatnym smaku. Istnieją różne
223 kcal
2 days40 minutes
Dowiedz się jak zrobić pyszny syrop witaminowy! Syrop aronia to jednocześnie
Powiązane i dodatkowe kategorie: