wino z aronii

wino deserowe z owoców aronii. Dla prawdziwych smakoszy! Ten bogaty napój jest łatwy do zrobienia w domu. Koneserzy uwielbiają aronię ze względu na jej smak, a owoce bogate w witaminy są bardzo przydatne i często są również używane w medycynie. Dobry sposób na rozpieszczanie i zaskakiwanie gości, ponieważ to wino jest naprawdę piękne! Chociaż będziesz musiał podjąć wysiłek, aby go wyprodukować, ale naprawdę warto.
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 51 g
125 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 90 D

umyj i posiekaj owoce aronii za pomocą kruszarki (lub maszynki do mięsa). Wyciśnij sok z powstałej masy, usuń go w zimne miejsce.

w cieście dodaj połowę wody przygotowanej na przepis i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Po schłodzeniu spuść wodę do osobnego pojemnika i powtórz proces z pozostałą wodą. Przefiltruj powstały płyn, dodaj do soku.

następnie dodaj 1,5 kg cukru, a następnie dodaj drożdże winne.

zbiornik fermentacyjny jest wyposażony w uszczelkę wodną i umieszczony w ciemności w temperaturze pokojowej. W ciągu miesiąca co tydzień dodaj trzecią część pozostałego cukru. Gdy utworzy się osad, oddziel od niego wino i umieść w zimnym miejscu w luźno zamkniętych pojemnikach na 2 miesiące.

okresowo 2-3 razy w miesiącu konieczne jest oddzielenie wina od osadu.

po tym czasie wino jest szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.

pozostaje tylko cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 55   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy