skład / składniki
metoda gotowania
umyj i posiekaj owoce aronii za pomocą kruszarki (lub maszynki do mięsa). Wyciśnij sok z powstałej masy, usuń go w zimne miejsce.
w cieście dodaj połowę wody przygotowanej na przepis i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Po schłodzeniu spuść wodę do osobnego pojemnika i powtórz proces z pozostałą wodą. Przefiltruj powstały płyn, dodaj do soku.
następnie dodaj 1,5 kg cukru, a następnie dodaj drożdże winne.
zbiornik fermentacyjny jest wyposażony w uszczelkę wodną i umieszczony w ciemności w temperaturze pokojowej. W ciągu miesiąca co tydzień dodaj trzecią część pozostałego cukru. Gdy utworzy się osad, oddziel od niego wino i umieść w zimnym miejscu w luźno zamkniętych pojemnikach na 2 miesiące.
okresowo 2-3 razy w miesiącu konieczne jest oddzielenie wina od osadu.
po tym czasie wino jest szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.
pozostaje tylko cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 55 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g