Nalewka aronia na wódce

nie wiesz, co ugotować z aronii? Zrób nalewkę! Z aronii możesz zrobić nalewkę na wódce. Możesz użyć takiej nalewki nie tylko jako napój, ale także jako lek. Jagody mają wiele przydatnych substancji i mają korzystny wpływ na organizm, w szczególności zwiększają poziom hemoglobiny we krwi.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
106 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 d 1 h

1. Umyj jagody aronii, włóż do rondla. Liście wiśni są również myte, wysyłane do jagód.

2. Napełnij zawartość garnka wodą, Wyślij do małego ognia, gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia.

3. Następnie przefiltruj płyn, dobrze wyciśnij aronię i liście. Wlej cukier do powstałego bulionu, wlej wódkę, wymieszaj.

4. Wlać do szklanego pojemnika, zamknąć pokrywką, nalegać w ciemnym miejscu przez 14 dni.

gotową nalewkę przechowujemy w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Aronia - 55   kcal/100g

Podobne przepisy