nalewka aronia na wódce
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj jagody aronii, włóż do rondla. Liście wiśni są również myte, wysyłane do jagód.
2. Napełnij zawartość garnka wodą, Wyślij do małego ognia, gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia.
3. Następnie przefiltruj płyn, dobrze wyciśnij aronię i liście. Wlej cukier do powstałego bulionu, wlej wódkę, wymieszaj.
4. Wlać do szklanego pojemnika, zamknąć pokrywką, nalegać w ciemnym miejscu przez 14 dni.
gotową nalewkę przechowujemy w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Aronia - 55 kcal/100g