kompot jabłkowo-śliwkowy

kompoty to świetne przygotowanie na zimę, smaczne i zdrowe! Kompot z jabłek Ranet jest bardzo aromatyczny i bogaty, w przepisie napój jest również uzupełniony śliwkami, co sprawia, że przygotowanie jest podwójnie przydatne. Z podanej ilości składników uzyskuje się jedną litrową puszkę kompotu.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
133 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Moje śliwki, usuń nasiona. Moje Ranetki również, używając cygańskiej igły lub wykałaczki, wykonujemy kilka nakłuć na każdym jabłku.

2. Przygotowane owoce wkładamy do wcześniej wysterylizowanego słoika i zalewamy wrzącą wodą. Po przykryciu słoika pokrywką pozostaw na 15 minut.

3. A teraz spuść wodę ze słoika na patelnię, wlej cukier, Wyślij do ognia, zagotuj.

4. Wlać syrop Ranetki i śliwki, natychmiast zwinąć hermetycznie pokrywkę. Odwróć przedmiot do góry nogami, pozwól mu ostygnąć.

smacznego kompotu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy