kompot jabłkowo-śliwkowy
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Moje śliwki, usuń nasiona. Moje Ranetki również, używając cygańskiej igły lub wykałaczki, wykonujemy kilka nakłuć na każdym jabłku.
2. Przygotowane owoce wkładamy do wcześniej wysterylizowanego słoika i zalewamy wrzącą wodą. Po przykryciu słoika pokrywką pozostaw na 15 minut.
3. A teraz spuść wodę ze słoika na patelnię, wlej cukier, Wyślij do ognia, zagotuj.
4. Wlać syrop Ranetki i śliwki, natychmiast zwinąć hermetycznie pokrywkę. Odwróć przedmiot do góry nogami, pozwól mu ostygnąć.
smacznego kompotu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g