syrop aronia
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Mrożone jagody układamy w misce, wlewamy kilogram cukru, wlewamy wodę, dodajemy kwas cytrynowy.
2. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, przykryj odpowiednią pokrywką i wyślij do lodówki na 24 godziny.
3. Po określonym czasie wyjmujemy aronię z lodówki, kontynuujemy naleganie w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.
4. Syrop filtrujemy przez sito, wlewamy pozostały cukier, wysyłamy do ognia, gotujemy przez 10 minut, a następnie butelkujemy.
przechowuj syrop w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 55 kcal/100g