syrop aronia

Dowiedz się jak zrobić pyszny syrop witaminowy! Syrop aronia to jednocześnie przysmak i lekarstwo. Jagoda jest bogata w przydatne witaminy i minerały, normalizuje ciśnienie krwi, ma korzystny wpływ na cały organizm jako całość.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 67 g
223 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

1. Mrożone jagody układamy w misce, wlewamy kilogram cukru, wlewamy wodę, dodajemy kwas cytrynowy.

2. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, przykryj odpowiednią pokrywką i wyślij do lodówki na 24 godziny.

3. Po określonym czasie wyjmujemy aronię z lodówki, kontynuujemy naleganie w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.

4. Syrop filtrujemy przez sito, wlewamy pozostały cukier, wysyłamy do ognia, gotujemy przez 10 minut, a następnie butelkujemy.

przechowuj syrop w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 55   kcal/100g

Podobne przepisy