babeczki z czekoladą i aronią
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier tutaj, ubij mikserem, aż będzie puszysty.
2. Przesiej mąkę do masy białkowej, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładka.
3. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, a następnie powoli wlej ciasto cienkim strumieniem, nie przestając mieszać.
4. Wlej Rum do ciasta, wymieszaj.
5. Formy smarujemy roztopionym masłem, lekko posypujemy mąką, wypełniamy ciastem 3/4 całkowitej objętości.
6. Czekoladę łamiemy na kwadraty, w każdej formie obniżamy kilka sztuk. Moja aronia, rozłóż 4-5 jagód na każdej babeczce.
7. Formy wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, pieczemy przez godzinę.
podajemy na stole do herbaty lub kawy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Aronia - 55 kcal/100g