placki z nadzieniem ziemniaczano-korzennym z ciasta drożdżowego

złote, aromatyczne paszteciki z pikantną indyjską nutą! Ciasta z ziemniakami z ciasta drożdżowego są przydatne krok po kroku dla uczniów, którzy uczą się gotować. Ulubione ciasta z dzieciństwa z dodatkiem przypraw wyglądają niecodziennie. Każdy, kto chce pokazać wyobraźnię prostymi produktami, może je ugotować. Wszechstronne placki z ziemniakami i zieloną cebulą świetnie nadają się do herbaty, a także świetnie nadają się na lunch do gorącej zupy.
LotosAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 83 % 29 g
147 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. W suchej postaci mieszamy mąkę pszenną najwyższej jakości z szybko działającymi drożdżami, cukrem, mieloną kurkumą i solą. Nie musisz wkładać ciasta.
2. Dodaj podgrzaną surową wodę, zagniataj ciasto do gęstej, gęstej konsystencji, ale niezbyt ciasnej. Ciasto drożdżowe nie powinno przyklejać się do rąk.
3. Okazało się piękne żółte ciasto. Pozostaw ciasto na 20 minut w ciepłym miejscu. Sprawdzamy, jak pasuje.
4. Podczas gdy ciasto jest odpowiednie, zajmijmy się mielonymi ziemniakami z przyprawami. Obierz ziemniaki, pokrój w małe kostki.
5. Gotujemy ziemniaki, robimy minimum wody, mniej niż poziom ziemniaków.
6. Podczas gotowania dodaj olej roślinny do ziemniaków, mielonej kolendry i czerwonej papryki, możesz również dodać kuminę, ale jest to opcjonalne.
7. Kiedy ziemniaki są miękkie, pozostaje je ułożyć do stanu gęstego puree. Jeśli masz nadmiar płynu, lepiej najpierw go spuścić. W tym procesie możesz trochę dodać.
9. Szczypiorek, który jest łatwy w uprawie w domu, kroimy na małe kawałki i dodajemy do nadzienia ziemniaczanego. Dokładnie wymieszaj.
10. Ciasto już się pojawiło, zwiększyło rozmiar, kroimy je w kulki, robimy z nich ciasta o średnicy około 80 milimetrów.
11. Kładziemy mięso mielone na środku kół, pozostawiając pola do klejenia.
12. Zbieramy krawędzie według rodzaju torby, przyklejamy ciasto, odwracamy szwem w dół. Połóż na blasze do pieczenia. Mam 17 rzeczy.
13. Piec w piekarniku. Mam piekarnik elektryczny, ustawiam w nim tryb pieczenia na 250 stopni. Przełączam ogrzewanie na górę i dół. Ciasta zaczynają się rumienić po 12 minutach, przełączam się na wentylację z górnym ogrzewaniem. Placki piecze się równomiernie na wierzchu i bardzo szybko.
14. Wyjmij z piekarnika. Nadal smaruję, za pomocą pędzla, słodkim syropem ciasto. Nie wszystkim spodoba się ta kombinacja. Ale stały się miękkie i błyszczące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy