skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biszkopt Namocz żelatynę.
Krok 2:
Mata biszkoptowa 32 na 32 cm. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°-210° stopni.
Krok 3:
Ubij białka szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj cukier i ubijaj przez minutę aby cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Ubij mąkę migdałową z cukrem pudrem i jajkami.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko z mąką, delikatnie wprowadź ubite białka. Dodaj stopione masło.
Krok 6:
Wylej na matę.
Krok 7:
Piec 10 minut.
Krok 8:
Wytnij trzy okrągłe herbatniki o średnicy 16 cm.
Krok 9:
DO KREMU Podgrzej śmietanę ze skórką z cytryny i pozostaw na pół godziny. Wymieszaj cukier, skrobię, żółtka i odcedź śmietanę.
Krok 10:
Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez pół minuty. Wymieszaj z miąższem cytryny zmiażdżonym w puree.
Krok 11:
Schłodzić do temperatury pokojowej i połączyć z mascarpone. Dodaj tam wanilię. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.
Krok 12:
Połóż połowę kremu na jednym biszkopcie, spłaszcz, przykryj drugim.
Krok 13:
Połóż drugą połowę kremu, wygładź i przykryj trzecią. Owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Krok 14:
DLA MUSU
Krok 15:
Rozgrzej przecier truskawkowy i wymieszaj z spęcznioną żelatyną i rozpuszczoną czekoladą.
Krok 16:
Schłodzić do temperatury pokojowej. Ubij schłodzoną śmietanę i połącz z puree jagodowym.
Krok 17:
Build Owiń pierścień 18 cm folią spożywczą. Wlej do niego mus. W musie opuść zamrożony środek.
Krok 18:
Zamknij folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Krok 19:
Wyjmij mrożone ciasto z pierścienia.
Krok 20:
Pokryj lustrzanym szkliwem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g