INFINITY ciasto cytrynowe z musem truskawkowym

Kto pozostanie obojętny, patrząc na tak długi cukierek? Ciasto cytrynowe z biszkoptu Gioconda z musem truskawkowym to coś bardzo niezwykłego, ze względu na swoją wewnętrzną zawartość i oczywiście oryginalny kształt Infinity. Robię 3 węże-mają taką samą objętość jak pierścień o średnicy 18 cm i wysokości 6 cm. Podaję przepis na ten pierścień, więc forma nieskończoności jest rzadko spotykana u nikogo.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 49 % 20 g
węglowodany 39 % 16 g
270 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biszkopt Namocz żelatynę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mata biszkoptowa 32 na 32 cm. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°-210° stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj cukier i ubijaj przez minutę aby cukier się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mąkę migdałową z cukrem pudrem i jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko z mąką, delikatnie wprowadź ubite białka. Dodaj stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wylej na matę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij trzy okrągłe herbatniki o średnicy 16 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    DO KREMU Podgrzej śmietanę ze skórką z cytryny i pozostaw na pół godziny. Wymieszaj cukier, skrobię, żółtka i odcedź śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez pół minuty. Wymieszaj z miąższem cytryny zmiażdżonym w puree.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić do temperatury pokojowej i połączyć z mascarpone. Dodaj tam wanilię. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż połowę kremu na jednym biszkopcie, spłaszcz, przykryj drugim.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż drugą połowę kremu, wygładź i przykryj trzecią. Owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    DLA MUSU

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej przecier truskawkowy i wymieszaj z spęcznioną żelatyną i rozpuszczoną czekoladą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Schłodzić do temperatury pokojowej. Ubij schłodzoną śmietanę i połącz z puree jagodowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Build Owiń pierścień 18 cm folią spożywczą. Wlej do niego mus. W musie opuść zamrożony środek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zamknij folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij mrożone ciasto z pierścienia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokryj lustrzanym szkliwem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy