ciasto mrowisko na śmietanie

proponuję zrobić pyszne ciasto na domowe przyjęcie herbaciane! Ciasto mrowisko jest z pewnością bardzo satysfakcjonującym i wysokokalorycznym daniem, nie zjesz go dużo. Ale czasami możesz sobie pozwolić! Możesz uzupełnić takie ciasto orzechami włoskimi lub makiem. W szczególności makiem czasami posypuje się ciasto na wierzchu-okazuje się bardzo podobny do prawdziwego mrowiska.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 33 % 24 g
węglowodany 59 % 43 g
408 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania mrowiska. Gotowane mleko skondensowane powinno być idealnie domowej roboty lub wysokiej jakości gotowe. Masło powinno być również prawdziwe, a nie pasty i margaryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do głębokiej miski, zmiękcz do kremowej konsystencji, dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj, a jeszcze szybciej ubij masło i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wysokiej jakości śmietanę i ponownie ubij, kryształy cukier powinien się rozpuścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj. Ponieważ właściwości mąki mogą się różnić, jej ilość może zmienić się w większym lub mniejszym kierunku niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta: powinno być wystarczająco gęste, aby zebrać się w Kolobok. Umieść gotowe ciasto na 1,5-2 godziny w zamrażarce lub na noc w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ciasto należy upiec. Możesz uszczypnąć małe kawałki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Możesz rozwałkować ciasto i upiec cienkie ciasteczka. Niektóre hubki ciasto na tarce, przepuszczają je przez maszynę do mięsa. Chodzi o to, aby uzyskać małe kawałki ciasta, które są pieczone w 180 stopniach na złoty kolor (około 15-25 minut, w zależności od cienkości ciasta)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje kawałki okazały się bardzo małe, największe - około 1 cm. Część & quot; ciasteczek & quot; rozdrobniłam rękami, część rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku kremu należy połączyć miękkie masło i gotowane mleko skondensowane, mieszać do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Łączymy krem i & quot; ciasteczka & quot;, mieszamy tak, aby każdy kawałek był pokryty kremem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstałą masę należy ułożyć w kształcie stożka w dowolny dogodny sposób. Masę włożyłem do miski pokrytej folią spożywczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto należy schłodzić przez noc. Wyjmij go z formy, jeśli był w niej, usuń folię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby udekoruj gotowe ciasto orzechami lub makiem.

pyszne, obfite ciasto, które nie jest trudne do przygotowania z dostępnych produktów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy