skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania mrowiska. Gotowane mleko skondensowane powinno być idealnie domowej roboty lub wysokiej jakości gotowe. Masło powinno być również prawdziwe, a nie pasty i margaryny.
Krok 2:
Włóż masło do głębokiej miski, zmiękcz do kremowej konsystencji, dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj, a jeszcze szybciej ubij masło i cukier.
Krok 3:
Dodaj wysokiej jakości śmietanę i ponownie ubij, kryształy cukier powinien się rozpuścić.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj. Ponieważ właściwości mąki mogą się różnić, jej ilość może zmienić się w większym lub mniejszym kierunku niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta: powinno być wystarczająco gęste, aby zebrać się w Kolobok. Umieść gotowe ciasto na 1,5-2 godziny w zamrażarce lub na noc w lodówce.
Krok 5:
Następnie ciasto należy upiec. Możesz uszczypnąć małe kawałki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Możesz rozwałkować ciasto i upiec cienkie ciasteczka. Niektóre hubki ciasto na tarce, przepuszczają je przez maszynę do mięsa. Chodzi o to, aby uzyskać małe kawałki ciasta, które są pieczone w 180 stopniach na złoty kolor (około 15-25 minut, w zależności od cienkości ciasta)
Krok 6:
Moje kawałki okazały się bardzo małe, największe - około 1 cm. Część & quot; ciasteczek & quot; rozdrobniłam rękami, część rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 7:
W przypadku kremu należy połączyć miękkie masło i gotowane mleko skondensowane, mieszać do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Łączymy krem i & quot; ciasteczka & quot;, mieszamy tak, aby każdy kawałek był pokryty kremem.
Krok 9:
Powstałą masę należy ułożyć w kształcie stożka w dowolny dogodny sposób. Masę włożyłem do miski pokrytej folią spożywczą.
Krok 10:
Gotowe ciasto należy schłodzić przez noc. Wyjmij go z formy, jeśli był w niej, usuń folię.
Krok 11:
W razie potrzeby udekoruj gotowe ciasto orzechami lub makiem.
pyszne, obfite ciasto, które nie jest trudne do przygotowania z dostępnych produktów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g