Babeczka z suszonymi morelami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zalej suszone morele wrzącą wodą, pozwól jej pęcznieć przez 15 minut.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, niewiele.
Krok 3:
Dodaj do tego śmietanę.
Krok 4:
Następnie mąka i proszek do pieczenia.
Krok 5:
Posiekaj suszone morele, wyciskając je z wody.
Krok 6:
Dodaj suszone morele do gotowego ciasta, wymieszaj.
Krok 7:
Posmaruj formę masłem.
Krok 8:
Wlej ciasto do przygotowanej do pieczenia formy.Piec około 40 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką lub zapałką.
Krok 9:
Gotowa babeczka jest bardzo łatwa do wytrząśnięcia z formy. Posyp go cukrem pudrem.
Krok 10:
I ciesz się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g