Babeczka z suszonymi morelami

bardzo prosta i pyszna babeczka! .
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 78 % 47 g
269 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zalej suszone morele wrzącą wodą, pozwól jej pęcznieć przez 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, niewiele.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do tego śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie mąka i proszek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj suszone morele, wyciskając je z wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj suszone morele do gotowego ciasta, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj formę masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do przygotowanej do pieczenia formy.Piec około 40 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką lub zapałką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa babeczka jest bardzo łatwa do wytrząśnięcia z formy. Posyp go cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I ciesz się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy