skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozłóż kwiaty wiśni w misce z wodą, aby usunąć nadmiar soli.
2. Wlej mąkę i proszek do pieczenia do osobnej miski, dodaj również cukier i zieloną herbatę w proszku.
3. W małej misce rozbijamy jajko, dodajemy płynny miód, ubijamy ręczną trzepaczką.
4. Powstałą mieszaninę wlewa się do miski z suchymi składnikami, miesza trzepaczką, aż będzie gładka.
5. Masło topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, a następnie dodaje do ciasta.
6. Na tym etapie przykryj miskę ciasta folią spożywczą i wyślij do lodówki na 2 godziny.
7. Usuwamy kwiaty wiśni z wody i suszymy papierowymi serwetkami. W każdej formie do ciasta układamy kwiat i wypełniamy formy ciastem.
8. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10 minut.
podawaj wypieki na herbatę, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zielona herbata - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sakura - 60 kcal/100g