herbata z suszonych liści malin, truskawek i porzeczek

oszczędzaj lato tak łatwo dzięki herbacie z suszonych liści! Spróbujmy. Herbata z suszonych liści malin, truskawek i porzeczek doskonale uzupełni półkę na herbatę w szafce kuchennej. Zwłaszcza w zimowe długie i zimne dni. Garść takich suchych liści, o objętości około jednej łyżki stołowej, powinna wystarczyć na 100-250 ml herbaty, w zależności od pożądanego nasycenia. Możesz parzyć nie dłużej niż 5 minut. Herbata jest bardzo aromatyczna, o Smaku letnim.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj liście i osusz ręcznikiem.

2. Połóż liście równą warstwą na blasze wyłożonej pergaminem i wysusz w uchylonym piekarniku w temperaturze 80 stopni przez 40 minut.

3. Suche gotowe liście staną się kruche i należy je ostrożnie obchodzić. Dlatego liście należy umieścić w hermetycznie zamkniętym pojemniku i wysłać do przechowywania w chłodnym, suchym miejscu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Liście truskawek - 30   kcal/100g

Podobne przepisy