ciasto oszczędne chude

delikatny, wilgotny biszkopt z kremem jagodowym. Ciasta są niezwykle delikatne, a krem jest podobny do galaretki, ziarna semoliny w ogóle nie są odczuwalne. Podawać z herbatą.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 80 % 41 g
236 kcal
IG: 10 / 5 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj sok i cukier, aż się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj olej, sól i ocet. Ubij trzepaczką, aż się połączy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo mieszaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpuść sodę w wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do ciasta, szybko wymieszaj, wlej do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W formie o średnicy 20 cm piecze się w 40-45 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, semolinę do soku wiśniowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Całkowicie ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij mikserem 1-2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw gotowe ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój ciasto na dwie części, posmaruj kremem. Udekoruj ciasto według własnych upodobań.

zamiast octu jabłkowego możesz wziąć dowolne 6%. Sok może być również dowolny, zrobiłem go z wieloma owocami i wieloma owocami, okazuje się również bardzo smaczny. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań, ponieważ zakupione soki same w sobie są słodkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g

Podobne przepisy