babeczki z mielonego kurczaka z serem

wygodne jest zabranie takich babeczek do pracy. Ogólnie rzecz biorąc, początkowo zamierzałem ugotować zupełnie inne danie, a mianowicie gniazda kurczaka, ale zakupione mięso mielone o konsystencji było zbyt wodniste i nie mogło utrzymać kształtu, a wlewanie do niego kolejnych 1-2 szklanek mąki, aby zagęścić, nie było w moich planach, więc musiałem pilnie wymyślić coś innego. Wymyślono takie babeczki z ciekawymi falistymi bokami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Farsz. Dobrze umyj i osusz warzywa. Odetnij liście tymiankiem, drobno posiekaj natkę pietruszki. Odłóż część zieleni na mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ser, śmietanę i część zieleni. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli ser jest niesolony, nadzienie można dodać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz. Wlej mleko do mielonego kurczaka, dodaj jajko, pozostałe zioła i przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj Foremki do muffinek olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do połowy napełnij kokilki mięsem mielonym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie serowe na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Jeśli ser zacznie się szybko rumienić - przykryj foremki folią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy