sekret soczystego kurczaka w marynacie cytrynowej

polecam spróbować. Trochę zamieszania, a wypłata jest przyjemna. Kurczak pieczony w całości nie zawsze okazuje się soczysty, zwłaszcza białe mięso. Z marynatą cytrynową mięso z kurczaka piecze się równomiernie soczyste, zapobiega utracie soku przez mięso. Taki sam efekt jak w kebabie.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj marynatę. Usuń skórkę z połowy cytryny. Wyciśnij sok z tej samej połowy. Dodaj do niego skórkę, czarny pieprz, sól, tymianek, olej roślinny i czosnek. Wszystko wymieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U kurczaka odetnij skrajne paliczki skrzydeł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tuszę należy natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Marynowany w ten sposób kurczak włożyć do torby, wlać do niego pozostałą marynatę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiąż torbę i pozostaw kurczaka na co najmniej godzinę. Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 ° stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj naczynia do pieczenia. Pokrój cienko cukinię i kwaśne jabłko i zrób poduszkę z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij kurczaka z torby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Strząśnij przyprawę z zewnątrz, aby się nie przypaliła. Włóż pół cytryny do środka,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zabezpiecz skórę wykałaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść kurczaka na poduszce i przykryj folią. Wyślij do piekarnika na godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie zdejmij folię, polej kurczaka wydzielonym sokiem lub olejem roślinnym i odłóż z powrotem do piekarnika na około 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W tym czasie możesz jeszcze raz polać go wydzielonym sokiem. Cukinię i jabłka można wykorzystać jako dodatkowy dodatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy