skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj marynatę. Usuń skórkę z połowy cytryny. Wyciśnij sok z tej samej połowy. Dodaj do niego skórkę, czarny pieprz, sól, tymianek, olej roślinny i czosnek. Wszystko wymieszać.
Krok 2:
U kurczaka odetnij skrajne paliczki skrzydeł.
Krok 3:
Tuszę należy natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Marynowany w ten sposób kurczak włożyć do torby, wlać do niego pozostałą marynatę.
Krok 4:
Zawiąż torbę i pozostaw kurczaka na co najmniej godzinę. Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 ° stopni.
Krok 5:
Przygotuj naczynia do pieczenia. Pokrój cienko cukinię i kwaśne jabłko i zrób poduszkę z kurczaka.
Krok 6:
Wyjmij kurczaka z torby.
Krok 7:
Strząśnij przyprawę z zewnątrz, aby się nie przypaliła. Włóż pół cytryny do środka,
Krok 8:
I zabezpiecz skórę wykałaczką.
Krok 9:
Umieść kurczaka na poduszce i przykryj folią. Wyślij do piekarnika na godzinę.
Krok 10:
Po godzinie zdejmij folię, polej kurczaka wydzielonym sokiem lub olejem roślinnym i odłóż z powrotem do piekarnika na około 40 minut.
Krok 11:
W tym czasie możesz jeszcze raz polać go wydzielonym sokiem. Cukinię i jabłka można wykorzystać jako dodatkowy dodatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g