galaretka z jabłkami na kwaśnej śmietanie

Szybkie ciasto z galaretką-bardzo proste, smaczne i szybkie! Szybkie ciasto z galaretką może być zarówno słodkie, jak i pikantne. Wszystko zależy od tego, jakiego nadzienia użyjesz. Jeśli weźmiesz ten przepis jako podstawę, świetnie nadaje się do ciast z galaretką z dowolnymi owocami i jagodami. jeśli chcesz, aby ciasto nie było słodkie, zamiast cukru, po prostu Posol ciasto do smaku i weź niesłodzone nadzienie: mięso, ryby, kapustę lub dowolną ich kombinację. Pamiętaj tylko, że produkty muszą być wcześniej przygotowane (gotowane, smażone).
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 79 % 37 g
219 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto. Najpierw wymieszaj jajka z cukrem, dobrze ubij widelcem, dodaj śmietanę (może to być również ciężka śmietana, kefir, zsiadłe mleko). Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto, okaże się jak gęsta śmietana. Odstaw na 15-20 minut podczas wypełniania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka obrać ze skóry i nasion i pokroić w plasterki, ułożyć na dnie natłuszczonej formy. Możesz wyłożyć spód formy pergaminem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij jabłka ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a następnie po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj szybkie ciasto z galaretką, schłodzone i pokrojone na kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby można go posypać cukrem pudrem lub polać dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem.

szybkie ciasto z galaretką-dochód na nagłe przybycie gości. Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy