ciasto na smalcu

przepyszne ciasto mleczne sprawi, że rodzinny wieczór będzie przytulniejszy. Ciasto na smalcu okazuje się dość niezwykłe, pomimo ciasta drożdżowego ma warstwową strukturę w przekroju. Możesz wyrabiać ciasto nie tylko za pomocą maszyny do chleba, ale także ręcznie, druga opcja zajmie dwa razy więcej czasu na ugniatanie. Możesz wziąć dowolne suszone owoce, w przepisie są to suszone morele, rodzynki, suszone śliwki i jabłko.
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 70 % 43 g
304 kcal
IG: 5 / 28 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

1.& nbsp; do miski wypiekacza do chleba wlewamy serwatkę, wlewamy sól i cukier oraz uprzednio przesianą mąkę.

2. Smalec kroimy w małe kostki, rozkładamy połowę porcji na mąkę, resztę wysyłamy do zamrażarki.

3.& nbsp;ręką robimy małe wgłębienie, wlewamy suche drożdże.

4. Wybierz program "ciasto", czas gotowania półtorej godziny. Po zakończeniu programu zostawiamy ciasto dodatkowo & amp; nbsp; na 40 minut. 

5. Posiekaj suszone owoce nożem, pokrój schłodzone masło w kostkę.

6. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, równomiernie rozłóż na nim część kostek masła i smalcu, posyp posiekanymi suszonymi owocami, lekko dociśnij wałkiem do ciasta, jakby wciskając je w ciasto.

7. Teraz zginamy krawędzie ciasta do środka, otrzymujemy kwadratową warstwę, ponownie ją zwijamy, rozprowadzamy masło i smalec, posypujemy suszonymi owocami, składamy i ponownie powtarzamy algorytm. Na tym etapie koperta będzie dość bujna.

8. Umieść bujną kopertę ciasta w naczyniu do pieczenia szwem w dół, pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.

9. Wymieszaj żółtko z mlekiem, delikatnie posmaruj ciasto powstałą mieszanką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 45 minut.

ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Smalec - 930   kcal/100g

Podobne przepisy