skład / składniki
metoda gotowania
1.& nbsp; do miski wypiekacza do chleba wlewamy serwatkę, wlewamy sól i cukier oraz uprzednio przesianą mąkę.
2. Smalec kroimy w małe kostki, rozkładamy połowę porcji na mąkę, resztę wysyłamy do zamrażarki.
3.& nbsp;ręką robimy małe wgłębienie, wlewamy suche drożdże.
4. Wybierz program "ciasto", czas gotowania półtorej godziny. Po zakończeniu programu zostawiamy ciasto dodatkowo & amp; nbsp; na 40 minut. 
5. Posiekaj suszone owoce nożem, pokrój schłodzone masło w kostkę.
6. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, równomiernie rozłóż na nim część kostek masła i smalcu, posyp posiekanymi suszonymi owocami, lekko dociśnij wałkiem do ciasta, jakby wciskając je w ciasto.
7. Teraz zginamy krawędzie ciasta do środka, otrzymujemy kwadratową warstwę, ponownie ją zwijamy, rozprowadzamy masło i smalec, posypujemy suszonymi owocami, składamy i ponownie powtarzamy algorytm. Na tym etapie koperta będzie dość bujna.
8. Umieść bujną kopertę ciasta w naczyniu do pieczenia szwem w dół, pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
9. Wymieszaj żółtko z mlekiem, delikatnie posmaruj ciasto powstałą mieszanką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 45 minut.
ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Smalec - 930 kcal/100g