ciasto wielkanocne z kremem z 1927 roku

Stary wspaniały przepis. Bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto wielkanocne na cieście budyniowym według dostosowanego przepisu z książki kucharskiej z 1927 roku.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 64 % 43 g
360 kcal
IG: 2 / 12 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W 30 ml ciepłej śmietany rozpuść drożdże. Oddziel 2 pełne łyżki mąki i zagotuj pozostałą śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgnieć na gładką masę, ostudź i wymieszaj z drożdżami. Pozostaw ciasto do dwukrotnego zwiększenia objętości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Resztę mąki wymieszaj z solą i kardamonem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj wanilię i 80 g miękkiego masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto wymieszać z żółtkami, masłem, mąką

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I zagnieść gładkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto wyłożyć na wysmarowany tłuszczem stół i podzielić na 5 części. Zaokrąglij każdy, pozostaw na 15 minut, a następnie zwiń w tortille.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj pierwszą i połóż rodzynki na wierzchu, a drugą na pół. Posmaruj i włóż rodzynki i tak dalej wszyscy inni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj i połóż rodzynki również na wszystkich innych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzuć tortille w bułkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I pokrój w poprzek na dwie części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do foremek z rozcięciem w dół i pozwól mu podejść co najmniej półtora raza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 170° przez około 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj według własnego gustu artystycznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy