skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W 30 ml ciepłej śmietany rozpuść drożdże. Oddziel 2 pełne łyżki mąki i zagotuj pozostałą śmietanę.
Krok 2:
Rozgnieć na gładką masę, ostudź i wymieszaj z drożdżami. Pozostaw ciasto do dwukrotnego zwiększenia objętości.
Krok 3:
Resztę mąki wymieszaj z solą i kardamonem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj wanilię i 80 g miękkiego masła.
Krok 4:
Ciasto wymieszać z żółtkami, masłem, mąką
Krok 5:
I zagnieść gładkie ciasto.
Krok 6:
Umieść w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
Krok 7:
Ciasto wyłożyć na wysmarowany tłuszczem stół i podzielić na 5 części. Zaokrąglij każdy, pozostaw na 15 minut, a następnie zwiń w tortille.
Krok 8:
Nasmaruj pierwszą i połóż rodzynki na wierzchu, a drugą na pół. Posmaruj i włóż rodzynki i tak dalej wszyscy inni.
Krok 9:
Posmaruj i połóż rodzynki również na wszystkich innych.
Krok 10:
Rzuć tortille w bułkę
Krok 11:
I pokrój w poprzek na dwie części.
Krok 12:
Włóż do foremek z rozcięciem w dół i pozwól mu podejść co najmniej półtora raza.
Krok 13:
Posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 170° przez około 40 minut.
Krok 14:
Udekoruj według własnego gustu artystycznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g