ciasteczka bez jajek i margaryny

szybkie i łatwe ciasteczka na chudy stół. Ciasteczka bez jajek i margaryny są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Gotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Ważne jest, aby nie prześwietlać ciasteczek podczas pieczenia, w przeciwnym razie okaże się trudne. Takie ciasteczka są idealne na chudy stół i urozmaicają przyjęcie herbaciane.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 73 % 52 g
346 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wodę z solą, cukrem i masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę gaszoną i mąkę przesianą wanilią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na stole posypanym mąką rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5-1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy ciasteczka na arkuszu wyłożonym pergaminem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w nagrzanym do 180 stopni. piekarnik 15 minut. Skoncentruj się na piekarniku, najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ciasteczek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto ciasteczka i gotowe! Schłodzone ciasteczka posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy