batoniki granola z nasionami

wyśmienita uczta wykonana ze zdrowych składników! Batoniki z pestkami słonecznika to idealna uczta dla dzieci i dorosłych! Każdy składnik zawarty w przysmaku jest bogaty w przydatne witaminy i pierwiastki śladowe. Przygotowanie batonów nie jest trudne, ważne jest tylko, aby pamiętać, że jeśli daktyle są twarde, należy je namoczyć w wodzie przez 2 godziny przed zmieleniem.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 35 % 21 g
węglowodany 48 % 29 g
345 kcal
IG: 13 / 37 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Włóż daktyle do miski blendera, wlej wodę (możesz użyć trochę mniej wody), posiekaj.

2. Migdały i pestki moreli nie są bardzo drobno posiekane, można to również zrobić w blenderze lub nożem. Włóż do pojemnika na daktyle.

3. Myjemy sezam, suszymy, dodajemy do posiekanych daktyli i orzechów.

4. Rodzynki są grubo krojone, wysyłane do pozostałych składników wraz z nasionami słonecznika.

5.& nbsp; a teraz dodajemy miód i banana do głównych składników, po uprzednim ugniataniu widelcem. Wymieszaj, masa powinna być wystarczająco lepka.

6. Za pomocą łyżki stołowej układamy batoniki na blasze wyłożonej pergaminem, wysyłamy do piekarnika, suszymy w temperaturze 90 stopni przez 4 godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.

przechowuj smakołyk w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal / 100g

Podobne przepisy