skład / składniki
metoda gotowania
1. W głębokiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj szczyptę waniliny. W osobnym pojemniku rozpuść czekoladę i masło, ostudź.
2. Rozbijamy jajka do miski, wlewamy cukier, ubijamy mikserem, a następnie łączymy z masą czekoladowo-kremową. Wlej mleko i gorącą wodę do mieszanki, wymieszaj.
3. Połącz powstałą masę z suchymi składnikami, wymieszaj trzepaczką, wlej Likier czekoladowy, wymieszaj. 
4. Wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem (lub wysmarowanej olejem), wysłać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 45-50 minut.
5. Rozbij jajko do miski, dodaj cukier, wlej mleko, wymieszaj trzepaczką, Wyślij do ognia. Gotuj śmietanę, aż zgęstnieje, około 4-5 minut.
6. Ubij masło mikserem, dodaj cukier waniliowy i schłodzoną śmietanę, ubij do uzyskania gładkości. Następnie wlej kakao i wlej likier, dokładnie ubij. 
7. Pokrój biszkopt na dwa ciasta, obficie posmaruj kremem, & amp; nbsp; boki pokrywamy również kremem. Ciasto wysyłamy do lodówki na pół godziny.
8. Podgrzej śmietanę na małym ogniu, podziel czekoladę na kawałki, włóż do miski. Wlej czekoladę gorącą śmietaną, mieszaj, aż się rozpuści.
9. Pozostaw lukier do ostygnięcia, a następnie przykryj nim powierzchnię ciasta. Dekorujemy przysmak kawałkami czekolady, wysyłamy do lodówki na 8 godzin (w nocy).
pyszne ciasto dla Ciebie, niech wszystko wyjdzie po prostu świetnie! 
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Likier czekoladowy - 332 kcal/100g