ciasto czekoladowe z likierem

Przygotuj pyszne ciasto! Świetna opcja na wakacje! . Ciasto czekoladowe z likierem zachwyci zarówno na wakacjach, jak i w dni powszednie. Krem jest gęsty, dobrze zachowuje swój kształt, ciasta są miękkie, rozpływają się w ustach, czekoladowy ganache korzystnie uzupełnia smak ciasta. Ponieważ ciasto powinno stać na zimno przez całą noc, przed podaniem należy je wyjąć z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 59 % 39 g
373 kcal
IG: 8 / 3 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. W głębokiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj szczyptę waniliny. W osobnym pojemniku rozpuść czekoladę i masło, ostudź.

2. Rozbijamy jajka do miski, wlewamy cukier, ubijamy mikserem, a następnie łączymy z masą czekoladowo-kremową. Wlej mleko i gorącą wodę do mieszanki, wymieszaj.

3. Połącz powstałą masę z suchymi składnikami, wymieszaj trzepaczką, wlej Likier czekoladowy, wymieszaj. 

4. Wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem (lub wysmarowanej olejem), wysłać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 45-50 minut.

5. Rozbij jajko do miski, dodaj cukier, wlej mleko, wymieszaj trzepaczką, Wyślij do ognia. Gotuj śmietanę, aż zgęstnieje, około 4-5 minut.

6. Ubij masło mikserem, dodaj cukier waniliowy i schłodzoną śmietanę, ubij do uzyskania gładkości. Następnie wlej kakao i wlej likier, dokładnie ubij. 

7. Pokrój biszkopt na dwa ciasta, obficie posmaruj kremem, & amp; nbsp; boki pokrywamy również kremem. Ciasto wysyłamy do lodówki na pół godziny.

8. Podgrzej śmietanę na małym ogniu, podziel czekoladę na kawałki, włóż do miski. Wlej czekoladę gorącą śmietaną, mieszaj, aż się rozpuści.

9. Pozostaw lukier do ostygnięcia, a następnie przykryj nim powierzchnię ciasta. Dekorujemy przysmak kawałkami czekolady, wysyłamy do lodówki na 8 godzin (w nocy).

pyszne ciasto dla Ciebie, niech wszystko wyjdzie po prostu świetnie! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Likier czekoladowy - 332   kcal/100g

Podobne przepisy