skład / składniki
metoda gotowania
1.& nbsp; masło rozprowadzamy na patelni, tutaj wkładamy czekoladę, wlewamy gorącą wodę i Likier czekoladowy, wlewamy kawę, wysyłamy do ognia. Podgrzewaj, mieszając, przez 2-3 minuty, aż czekolada i masło się stopią, masa powinna stać się jednorodna i gładka. Usuwamy z ognia, dodajemy cukier, mieszamy. 
2. Przesiej mąkę i kakao do schłodzonej mieszanki czekoladowej, wymieszaj trzepaczką, a następnie rozbij jajko, ponownie wymieszaj. 
3. Formy wypełniamy ciastem, umieszczamy je na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,  piec przez 15-20 minut. 
4. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, a następnie dodaj śmietanę, wymieszaj. Nalewamy babeczki powstałym lukrem, dekorujemy w razie potrzeby czekoladowymi lokami.
podajemy na stole do herbaty.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Likier czekoladowy - 332 kcal/100g