skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej syrop z granatów, sos sojowy i oliwę z oliwek do miski, wymieszaj. Dodaj tutaj sumaka, miód, oregano, czarny pieprz, imbir w proszku, sos chili i koncentrat pomidorowy, wymieszaj składniki ręczną trzepaczką, aż będą gładkie. Udka z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, włożyć do przygotowanego sosu, wymieszać.
2. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na pół. Obierz również cebulę, pokrój w półpierścienie. Obierz ziemniaki, pokrój w plasterki, włóż do naczynia do pieczenia. Kładziemy tu również daktyle, przygotowaną cebulę i czosnek. Rozłóż kurczaka na warzywach, polej sosem.
3. Przykryj formę folią, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, kontynuuj pieczenie przez kolejne półtorej godziny. 5-10 minut przed końcem zdejmij folię i pozwól kurczakowi odpowiednio się zrumienić.
podawaj na gorąco, dekorując zielenią i ziarnami granatu zgodnie z życzeniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Syrop z granatów - 250 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g