ciasto kruche z Nutellą

ciasto według tego przepisu jest bardzo delikatne i smaczne. . Nawet początkujący mogą go upiec.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 12 g
tłuszcze 39 % 31 g
węglowodany 46 % 37 g
462 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij 1 jajko w całości i 2 żółtka. Ubij mikserem lub trzepaczką, aż powstanie lekka piana.Dodaj cukier, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło podobne kroimy w kostkę i dodajemy do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę.Wlej sodę i cukier do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki, ale nie przykleja się do rąk.Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij ciasto z lodówki i oddziel około 1/5 części na paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na pół 1,5 cm posyp mąką formę do pieczenia i włóż ciasto do formy, rozprowadzając je na dnie formy i tworząc boki o wysokości około 1 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż Nutellę, rozprowadzając ją równomiernie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj Mniejsze ciasto o grubości 1 cm i wytnij paski. Rozłóż paski na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 587   kcal/100g

Podobne przepisy