skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij 1 jajko w całości i 2 żółtka. Ubij mikserem lub trzepaczką, aż powstanie lekka piana.Dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 2:
Miękkie masło podobne kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę.Wlej sodę i cukier do mąki.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki, ale nie przykleja się do rąk.Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 5:
Wyjmij ciasto z lodówki i oddziel około 1/5 części na paski.
Krok 6:
Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na pół 1,5 cm posyp mąką formę do pieczenia i włóż ciasto do formy, rozprowadzając je na dnie formy i tworząc boki o wysokości około 1 cm.
Krok 7:
Rozłóż Nutellę, rozprowadzając ją równomiernie.
Krok 8:
Rozwałkuj Mniejsze ciasto o grubości 1 cm i wytnij paski. Rozłóż paski na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 20-25 minut.
Krok 9:
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pasta orzechowa - 587 kcal/100g